Author Topic: ФМ буба со вграден засилувач (1KM)  (Read 15150 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Бубата работи супер, испробано.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Минусот на микротонот е поврзан на куќиштетот на микрофонот на плусот не. Така ќе ги распознаеш плусот и минусот.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Не, таа буба во емитер врој 4 е со еден транзистор BD.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Ја имам правено и таа од емитер таа доста повеќе троши струја така да батеријата ќе трае многу помалку отколку оваа.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Дечко читај туторијали за вовед во електроника во делот за туторијали:

http://elektronika-mk.net/index.php?board=55.0
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Кондензаторот Cx треба да е електролитски и е 10uF/16V. Значи на првата слика каде што се гледа предавателот напревен е ставен коцкест, (зелениот) блок кондензатор што е грешка а на втората слика каде се гледа мојата верзија на направениот предавател имам ставено (сив по боја) електролитски кондензатор од 10uF/16V и работи добро.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline go4o

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 196
 • Gender: Male
  • неам
јас имам тркалезен ќе работи со него?

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Да, таков треба (како буре што личи).
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline go4o

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 196
 • Gender: Male
  • неам
Одг: ФМ буба со вграден засилувач (1KM)
« Reply #23 on 27.04.2010, Tuesday, 19:06:06 (Edited 27.04.2010, Tuesday, 19:20:10) »
еј а можи на мастото на 12p да ставам 10?

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline go4o

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 196
 • Gender: Male
  • неам
Одг: ФМ буба со вграден засилувач (1KM)
« Reply #25 on 28.04.2010, Wednesday, 13:53:49 (Edited 29.06.2011, Wednesday, 17:30:33) »
Фала многу за бубава супер е ја направив и работи супер и арно дометче  има  :) :) :) :) :) :)Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Браво!
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Само ако може стави ги пак сликите ама помали :)
Има ли 1км домет со 50-60cm жица ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline go4o

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 196
 • Gender: Male
  • неам
80 см  кладов

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
80 см  кладов
Во ред е. Но колку има домет не ми кажа?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.