Author Topic: Изработка на универзална FM дипол антена  (Read 13723 times)

Offline Urahara

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 194
Море како што имам приметено повратната снага освен од антената може да зависи и од самиот предавател. Тоа никако неможам да си го разјаснам како е можно.

Доколку не му е подесена саглам излезната импеданса?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
не, види нели еден предавател освен осцилаторот има и РФ појачало на пример со 2N3866 или 2N4427 и и уште едно појачало со 2N1971 и сега на високите фрекфенции дава најмала снага и 20% повратна снага а додека на ниските дава поголема снага и 15% повратна снага а пак на високите најмалце греат транзисторите а на ниските најмногу.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Urahara

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 194
не, види нели еден предавател освен осцилаторот има и РФ појачало на пример со 2N3866 или 2N4427 и и уште едно појачало со 2N1971 и сега на високите фрекфенции дава најмала снага и 20% повратна снага а додека на ниските дава поголема снага и 15% повратна снага а пак на високите најмалце греат транзисторите а на ниските најмногу.

Тоа значи ДА. Лоша импеданса :) Или на антена или излезен степен на уредот. Или пак несаглам кабел (и ова е многу важно :)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
па кабелот е италијански и купен во логинг 40 денари/метро и мислам дека не е до него иначе шемата е оваа но видете го тој подолниот од 5W но не е 5W туку 0,5W поради различниот излезен транзистор (Не е MRF237 туку 2SC1970) :D
Code: [Select]
http://www.deeknow.com/notes/tech/radio/NorweiganPirateRadioLeague.htm
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.