Author Topic: Ground Plane антена за FM  (Read 3221 times)

Offline Clear Sky

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
 • Gender: Male
 • Се шо се прај е убоо!!!
Одг: Ground Plane антена за FM
« Reply #15 on 23.01.2013, Wednesday, 23:43:40 »
Брум нема да има сигурно дека кулеро на напојувањето го имам извадено (си го кладов на графичката) :D. А за законо не берете гајле на планина сум јас нема да стига сигнало до цивилизацијата  ;D
Друго кабело до антената мора да биди 20-25 метри не можам инаку да го изведам, многу влијае тоа??
Иначе антената ја праев по пресметка.
За измената на плочката мислам дека е во ред бидејќи без антена вади добар звук.
4км со 400mW предавател? Со 3W предавателот
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=3658.0 би стигнал ли до 30км??

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Ground Plane антена за FM
« Reply #16 on 24.01.2013, Thursday, 00:08:58 (Edited 24.01.2013, Thursday, 16:55:15) »
За долготрајна работа напојувањето за комп.мора да има вентилатор.Друго,дометот зависи од многу фактори: рељеф.висина на антената,поставеност....Нема некое правило дека со 3 вати ке имаш 30 км!Антенскиот кабел од 20-25м е предолг за 0,4 вати.Ке имаш прилично губиток и стојни бранови.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ground Plane антена за FM
« Reply #17 on 24.01.2013, Thursday, 15:11:43 »
По некои написи што ги имам среќавано со тој од 3W се фатил на 30km, но јас немам можност да тестирам на таа далечина. Ме интересира, дали кога вртиш со потенциометарот можеш да подесиш фрекфенција од 88MHz до 108MHz ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Clear Sky

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
 • Gender: Male
 • Се шо се прај е убоо!!!
Одг: Ground Plane антена за FM
« Reply #18 on 24.01.2013, Thursday, 21:45:34 »
Можам , многу добро работи тоа

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 710
 • Gender: Male
Одг: Ground Plane антена за FM
« Reply #19 on 26.01.2013, Saturday, 20:18:31 »
Изведба на таа антена е добра, јас имам иста таква за радиостаница и показува добри резултати, од битола го отварам R7 без проблем, лесна антена за изработка,  како за антена за фм приемник мислам дека и скоро нема подобра
Hams do it! With Frequency