Author Topic: DIY Инкубатор за јајца  (Read 137 times)

Offline Kakarot

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
DIY Инкубатор за јајца
« Opened on 01.06.2021, Tuesday, 20:41:29 »
Здраво, сакам да направам инкубатор за јајца од стар фрижидер кој веќе е преправен во некаква комора, има греач и термостат но подолго време стоел надвор. Потребна ми е помош за поврзување нов термостат, греачот мислам дека е исправен , и ќе треба еден кулер  и можеби овлажнувач. Треба температурата да се одржува на 38 степени и влажноста на 50-60 %

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DIY Инкубатор за јајца
« Reply #1 on 02.06.2021, Wednesday, 02:33:25 »
Некоја слика...? Аналоген термостат, дигитален, каков греач, негова моќност, како треба да биде изведено „ладењето“ (циркулацијата на воздухот)?

Детали колега, детали ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
Re: DIY Инкубатор за јајца
« Reply #2 on 02.06.2021, Wednesday, 20:27:23 »
Еден греач тинтреба потопен во вода за влажност, и исто така битно јајцат треба да се поместуваат од време на време.
Термостат предлагам со нтц отшорник, треба да има што помала хистереза, со тоа и вентолатор на греачот заради да не ти е хот спот и да не е директно изложен на јајцата, ќе ги сварит. За ладење на нашата географска ширина мислам дека нема потреба, доволно е да е поставен под сенка.