Author Topic: Машина за виткање арматура  (Read 554 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #15 on 02.06.2021, Wednesday, 02:25:13 »
Гига, треба like копче да ставиш.

Ова го има по default во SMF 2.1... има и mod за 2.0, ама сега за сега, начинот за префрлување на лајковите од 2.0 на 2.1 (бидејќи не е интегриран feature) е... tedious. Бара многу „бафтање“ во база :P :D.

Но, може поедноставна опција да се направи... на пример, 2.0 со Likes mod кога ќе си отиде bye bye и ќе се префрлиме (конечно ::)) на 2.1 (кога ќе биде final... со ова темпо, за едно 5, 6 години... нема да ме чуди ::)), clean slate, сите имаат 0 Likes :P ;D.

Најдов на реклама5 неколку души што продаваат електромотори, ќе ѓи контактирам деновиве.

Со среќа :).

и тој ингко мислам дека е синхрон. Затоа предложив со куплунг.

И да е, има јак редуктор и сигурно е без ременица ;).

Oдлучено е, ќе налета некој трофазен мотор.

Повторно, со среќа :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #16 on 02.06.2021, Wednesday, 20:21:02 »
Quote
И да е, има јак редуктор и сигурно е без ременица ;).
што си фатил уплав од ременици?  :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #17 on 02.06.2021, Wednesday, 20:57:17 »
што си фатил уплав од ременици?  :)

Ќе шлајфува на толку тежок товар, нема шанси да не шлајфува, а во конкретниот случај, критично е да не шлајфува. На машина за перење, ај, и така и така, и нашата стара Gorenje од осумдесет и некоја, шлајфуваше, ама не игра некоја улога, нели, ако зашлајфува малку при промена на насока на движење ;). Ова е друга работа, не се споредува ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mikromk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 22
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #18 on 03.06.2021, Thursday, 22:17:21 »
Проблем со ремениот пренос не е пролизгувањето туку преносниот однос. За да се постигне 30вртежи /мин ,а електромоторот има стандардно околу 1400вртежи/мин треба преносен однос 1:46.Тоа значи дека треба 3 пара ремен пренос (оптимален преносен однос на ремен пренос е 3 до 4).Ова за изработка е доста комплицирано.
За информација редуктор со снага од 1,1кв и 30вртежи/мин излез на вратили е ф35мм може да прими радијална сила  од околу 7000њутни
електромотор од1,1кв и 1440вртежи/мин вратилото е со пречник од ф24мм и може да прими радијална сила  од околу 800њутни
Моја препорака само електромотор се редуктор, но секако можни се и други решенија зависи од можностите на самоградителот.
Подржувам секоја идеа и би помогнал колку што можам ако некој има некоја друга конкретна идеа.
Научното толкување на летање на авион докажано е многу години по првиот лет на браќата Рајт.

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 74
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #19 on 03.06.2021, Thursday, 22:43:18 »
Изгледав видеа од русите, секоја чест за нив. Од ништо, прават нешто. Сите употребуваа електро-мотор, врзан на редуктор, а потоа со помош на ланец вртежниот момент се пренесува на друго вратило и добиваат мотор погоден за повеќе опции или разни машини.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #20 on 03.06.2021, Thursday, 23:01:31 »
@mikromk: Добро, јас многу „сељачки“ (лаички :P :D) се изразив, не се разбирам премногу во машинство... ова нешто што знам од пракса ;). Ти многу добро го објасни ова ;).

@Nikol4e: Русите се луди ;). Не се многу по теоријата (мада зависи кои, имаат и одлични научници ;)), али затоа за пракса... некои „забегани фаци“ ќе се појават на YT од некоја „богу уза леџа“ Руска провинција... немаат некое теоретско знаење, ама практично многу, и кога ќе видиш што прават во слободно време... да не ти се верува :O. Ако, браво, секоја чест, често знам да си гледам такви клипчиња од Руси и Индијци на YT, супер се, одлични идеи имаат во над 95% од случаите ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
@mikromk да, ова да е еден степен, па после па да има редукција. Правилно затегнат клинест каиш тешко да пролизга, а и да пролизга не би требало да е проблем т.е. ако пролизга сигурно има некој друг проблем, па вака ќе служи како заштита, тие се самозатезни, колку се пооптеретени, толку повеќе се затегаат до степенот кога ќе се надмине капацитетот на каишот. Затоа имаш трипли ремњеници.
Изгледав видеа од русите, секоја чест за нив. Од ништо, прават нешто. Сите употребуваа електро-мотор, врзан на редуктор, а потоа со помош на ланец вртежниот момент се пренесува на друго вратило и добиваат мотор погоден за повеќе опции или разни машини.
ланец после редуктор ? или треба да е 6 реден, или да е дирекс на мотор, оти 7000 њутни се многу за ланец. Ај прати некое клипче да видиме што си гледал, ме интересира и мене.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Правилно затегнат клинест каиш тешко да пролизга...

Ти рече каиш, не рече дека ќе биде клинест :P :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mikromk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 22
Тип на ременот  зависи од работните услови(брзина,снага,начин на работа,во кој услови работи,конструкцијата на машина и др.) Незначи дека плоснатите пролизгуваат повеќе од клинастите,најважно е да се пресметат точно кај ремен е потребен иа се обезбеди оптимално затегање на истиот.Пример кај нас на работа Фрикциона преса од 1600 Тона има погон со плоснат кожен ремен,а имаме Екцентар преси од 160 тона со различен тип на ремени (клинасти и плоснати - екстремултус).Ако некого го интересира на YT има оригинални снимки од фабрики во Англија каде од едно место со парна машина се пренесува погон со класични кожни ремени низ цела фабрика до десетици машини.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #24 on 08.06.2021, Tuesday, 16:39:43 »
„Ако некого го интересира на YT има оригинални снимки од фабрики во Англија каде од едно место со парна машина се пренесува погон со класични кожни ремени низ цела фабрика до десетици машини.“
GigaWatt нешто уплав ни фатил од каишиве :)
Секој каиш си има своја функција и намена, и има место кај што се става, дека фабрички на машините стојат клинестите, затоа ги спомнав, а имаат интересен начин на функционирање, кај плоснатите самозатегањето е по неизразено, повеќе ги користат за долги растојание, по неколку десетици па и стотина метри. Претежно порано имале еден централен погонски морот и потоа се пренесувала силата низ фабриката, дали со ремен, дали со кардан...  немало електромотори од 100 кг со по 300-400 kw.   Еве еден легендарен примерок ( еуро -5 ) кој најверојатно не им се исплатело да го демонтираат. Неговите звуци и ден денес се наоѓаат на некои ритам машини. Од страна може да се забележи голема ременица за плоснат каиш. 

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #25 on 09.06.2021, Wednesday, 01:22:16 »
GigaWatt нешто уплав ни фатил од каишиве :)

Ама ти никаде не рече клинест ;D ;D ;D. Ти само спомна каиш ;D... клинест ако е, ОК, да, се сложувам, нема збор, шанси за пролизгување нема ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
хехе :D Каов ќе кашиш ти таков ќе клајме, ти си шеф :D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #27 on 12.06.2021, Saturday, 23:24:39 »
;D ;D ;D
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 135
Само што ја најдов странава, имаат на продажба ел. мотори со редуктор. Не ја познавам марката мене скапо ми делува и на страната освен телефонски број други информации нема.
Code: [Select]
https://unimer.mk/index.php?route=product/category&path=124

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Машина за виткање арматура
« Reply #29 on 22.06.2021, Tuesday, 11:24:37 »
Да да, скапи се... поевтино е да земеш индустриска дигалка.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."