Author Topic: Проблем со Onkyo HT-r390  (Read 588 times)

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
Проблем со Onkyo HT-r390
« Opened on 11.04.2021, Sunday, 07:27:43 (Edited 05.05.2021, Wednesday, 01:08:14) »
Кога го вртам потенциометарот за гласност се појавува грчење/кликање на субвуферот, грќењето/кликањето не е константно додека се врти потенциометарот (го има го нема).
Тоа грчење/кликање се слуша сам на субвуферот и само кога се зголемува или намалува гласноста, додека работи/свири појачувачот нема никаков проблем. Истото се случува и кога се користи далечинското.
Дали е можно тоа да се случува од излезното интегрално коло (STK443-530)? Имам уплав од тие ГО..А, секогаш кога работам со нив страдаат, мислам дека ако ги погледнам ке се расипат 
Секоја идеја е добродојдена.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
Re: Проблем со Onkyo HT-r390
« Reply #1 on 16.04.2021, Friday, 20:15:38 »
Ај пробај со друг потенциометар?

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
Re: Проблем со Onkyo HT-r390
« Reply #2 on 16.04.2021, Friday, 23:36:43 »
Не би требало да биде потенциометарот, бидејки истото се случува и  кога го зголемувам/намалувам гласот и преку далечинското, проблемот е само на субввуфер излезот на ниеден друг излез нема такво тропање/кликање. Не се слуша грчење/гребење како од расипан потенциометар, се слуша кликање/тропање како дополнителен сигнал во звукот и се слуша само на одредено ниво на зголемување на звукот, нивото оди од 0 до 100 тоа се слуша само помеѓу 40 и 65/70 пред и потоа го нема или јас неможам да го приметам.
Колку што разбрав од шемата, помеѓу STK443-530 и излезот за субвуферот има еден операциски засилувач JRC4580 и  2-3 транзистоири, ќе пробам со замена на  JRC4580  (кога ќе стигне)  дали и што ќе се промени. Мислам дека тропањето/кликањето доаѓа од некој од активните елементи, се надевам дека не е STK443-530.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3918
 • Gender: Male
Re: Проблем со Onkyo HT-r390
« Reply #3 on 17.04.2021, Saturday, 01:52:07 »
Предпојачало има ? Од кај му е кпнтролата за звук ?