Author Topic: DCF77 emulator  (Read 474 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
DCF77 emulator
« Opened on 21.02.2021, Sunday, 17:28:42 »
Се работи за андроид апликација која е емулатор за подесување на часовници кои се подесуваат преку  германскиот предавател за точно време кој емитува на 77.5KHz. Значи ако не го фаќате сигналот од Германија, вашиот часовник може да го синхронизирате со доближување на телефонот до антената на часовникот и стартување на програмчево:

Code: [Select]
https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.houryo.dcf77emulator&hl=bg
Чудно но работи :) а како работи кога телефонот не може да емитува сигнал на 77.5KHz? Да речеме дека звучникот создава магнетно поле на таа фрекфенција? Ама и тоа не ми се верува за тоа што цел аудио дел (софтвер, засилувач, D/A конвертор и звучник), не ги пропуштаат толку високите фрекфенции. Има некој идеа како ова функционира?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DCF77 emulator
« Reply #1 on 22.02.2021, Monday, 11:08:18 »
Quote
Place headphone speakers by the atomic radio clock's internal antenna, with the volume as high as possible before it starts to distort.

А кај ќе најдам atomic radio clock дома ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: DCF77 emulator
« Reply #2 on 22.02.2021, Monday, 11:28:33 »
Софтверот го користи саатот од телефонот кој се ажурира преку операторот (ако е активирана опцијата auto update на телефонот) а операторот би требало според GPS да го мести времето.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DCF77 emulator
« Reply #3 on 22.02.2021, Monday, 12:59:13 (Edited 22.02.2021, Monday, 22:12:27) »
Добро, да, јасно е тоа, ама поентата на овој софтвер што е за time sync е преку atomic clock... кај да најдам atomic clock дома ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: DCF77 emulator
« Reply #4 on 22.02.2021, Monday, 20:20:44 »
Не ти треба, преку софтверот го подесуваш радио часовникот кој по некоја причина не е во можност да фати сигнал од Германија каде е предавателот а во тој предавател има атомски часовник. Значи со софтверот нема да се подеси апсолутно точно време. Со други зборови, колку ти е часот на телефонот, толку ке биде и на радио часовникот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 861
Re: DCF77 emulator
« Reply #5 on 22.02.2021, Monday, 21:43:14 »
Немаме радио часовници по дома :D
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DCF77 emulator
« Reply #6 on 22.02.2021, Monday, 22:14:25 »
Немаме радио часовници по дома :D

Ова е сосема трет проблем ;D ;D ;D.

Рецензии и коментари за апликацијата има најмногу од Бугари ;D... не ми е јасно зошто, ама ОК ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: DCF77 emulator
« Reply #7 on 22.02.2021, Monday, 23:19:11 »
Има вакви часовници во продавниците, ретки се ама ги има. Најчесто овие часовници се продаваат под името метеролошки станици. Често идат и со бежичен сензор за мерење на надворешна температура. Пред неколку години ги имаше во Електроелемент или Електрометал не памтам. Во Логинг ги имаше а може и уште ги има ама тамо се поскапи. Кај бугарите имам читано дека имаат и рачни  радио часовници кои кај нас никој не ги увезува а зошто Господ знае.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DCF77 emulator
« Reply #8 on 23.02.2021, Tuesday, 11:36:43 »
Хм... кој да знаел :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."