Author Topic: Сателитски 2G и 4G  (Read 961 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6318
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Сателитски 2G и 4G
« Opened on 14.02.2021, Sunday, 17:01:55 »
Ви се верува ли дека ова може да стане реалност?

Земјинава топка да биде покриена со GSM и LTE сигнал од сателити а телефоните што би се користеле би биле истиве сега без никакви модификации...

Статијата ја има тука:
Code: [Select]
https://www.rcrwireless.com/20190312/chips/sequans-adapts-lte-chips-for-satellite
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Сателитски 2G и 4G
« Reply #1 on 14.02.2021, Sunday, 18:23:16 »
Па, зошто па да не... не гледам причина да не може ова да се изведе.

Но, за GSM, не верувам дека ќе може, за LTE, да, верувам.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6318
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Сателитски 2G и 4G
« Reply #2 on 14.02.2021, Sunday, 18:35:54 »
Ама при GSM режим телефоните имаат многу поголема снага одколку на LTE.

Едит
П.С. Да, се сетив дека GSM се ограничени на 35 или 70km ради временското каснење на пакетите и нивна синхронизација.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Сателитски 2G и 4G
« Reply #3 on 15.02.2021, Monday, 10:50:53 »
Кај класичниот GSM и не е баш пакетски, заради тоа. Се користи TDM и FDM за realtime комуникација. Имаше некој анекс кој овозможуваше и пакетска коммуникација на разговори, ама не знам колку се користи кај нас и дали некој воопшто го користи тој анекс, бидејќи не беше популарен како GPRS и EDGE.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6318
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Сателитски 2G и 4G
« Reply #4 on 15.02.2021, Monday, 18:18:18 »
Само пак е чудно како ке се прими сигналот до сателитот со оглед на малата снага при LTE (кај GSM е 5 пати поголема) и ненасочената вградена антена во мобилниот која се наоѓа најдоле во телефонот. Кој знае какви и колкави антени ке треба да има сателитот за да прими корисен сигнал од некое телефонче оддалечено 300, 400 или повеке km.

Друго не ми е јасно, зошто ова го планираат само за 2G и 4G a не и за 3G :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12723
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Сателитски 2G и 4G
« Reply #5 on 15.02.2021, Monday, 20:39:13 »
Микробранови се во прашање, поголема продорна моќ имаат, за разлика од GSM кој работи на пониски фреквенции. Да, поголема предавателна моќ имаат телефоноте кои комуницираат на 2G, ама само поради тоа што мораат, бидејќи феквенциите на комуникација им се пониски.

Друго не ми е јасно, зошто ова го планираат само за 2G и 4G a не и за 3G :)

2G поради backwards compatibility претпоставувам... а ако планираат вака да тераат, значи немаат намера да ја прекинуваат како мрежа ;D ;D ;D. А за 4G... не знам... можеби најдобро разработена е како технологија до сега... или бидејќи нуди broadband скоро еднаков на 5G, не знам.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."