Author Topic: 1W FM предавател  (Read 8276 times)

TeslaBt

 • Guest
1W FM предавател
« Opened on 01.03.2016, Tuesday, 19:36:36 (Edited 05.03.2016, Saturday, 00:38:34) »
Заинтересиран сум да направам 1w FM предавател. Разгледував низ форумот и низ интернетот но не најдов некој шеми добри освен Vernoica (не ми треба толку сложена). Ми треба да не е многу сложена и да има PLL. И да е добар да нема многу хармоници. Фала од напред.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1w FM предавател
« Reply #1 on 01.03.2016, Tuesday, 21:36:14 »
Воглавно тоа се шемите, тие се што ги гледаш на форум, другите форуми или трети сајтови. Нови шеми и не верувам некој да прави, се е одамна направено и тоа е тоа. Не е некоја технологија што се развива од ден за ден како смартфоните. Ако сакаш со PLL тоа не е едноставен предавател, ако сакаш едноставен нема да имаш PLL. Најдобро да побараш некој што продава по разумна цена и да му купиш.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #2 on 01.03.2016, Tuesday, 21:40:38 (Edited 01.03.2016, Tuesday, 21:43:59) »
Работата е зошто да го купам. И да е сложено не е сложено единствен проблем мене досега ми беше лемњето на универзална плоќка поќето работи шо ги праев беа на универзална плочка и поќе работев дигитална електроника Ардуино и RPi. Ама сега немам проблем оти научив да правам плочки and thats it. DX-er ако имаш некоја шема дај ми овде.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1w FM предавател
« Reply #3 on 01.03.2016, Tuesday, 21:46:45 »
Да знаеш дека од сите овие шеми што може да ги најдеш, најдобриот е Вероника PLL 1W. После него е 8W PLL го има и како 1.5W PLL. Се останато не чини. Имам правено куп предаватели, неколку години само тоа правев, се имам тестирано. Ако ме слушаш направи некој од тие 2.
Имам правено и едноставни а добри предаватели без PLL а потоа накнадно им имам ставено PLL согласно упатствата за поставување на PLL. Навидум се покажале како добри, но на спектрална анализа се познава дека фрекфенцијата цело време шета лево десно неколку KHz.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #4 on 01.03.2016, Tuesday, 21:49:28 »
Ако можи дај шема за тој 1.5W предавателот. А за тој 8W го видов ама многу ми се. А шо антена користеше за тестирање и такви работи ?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1w FM предавател
« Reply #5 on 01.03.2016, Tuesday, 22:27:05 »
Предавателот е сосема исти, само што верзијата 8W има 2SC1971 а верзијата 1,5W има 2N3866.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #6 on 01.03.2016, Tuesday, 22:28:20 »
Предавателот е сосема исти, само што верзијата 8W има 2SC1971 а верзијата 1,5W има 2N3866.
Фала. И уште едно ме интересира колку пари би коштал еден ваков предавател пошто досега имам работено само Бубици кои ме коштале стотина денари.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1w FM предавател
« Reply #7 on 01.03.2016, Tuesday, 22:53:13 »
Го имам правено пред неколку години и не се сеќавам колку пари се деловите, ама можеш да пресметаш.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #8 on 01.03.2016, Tuesday, 22:55:15 (Edited 02.03.2016, Wednesday, 01:40:29) »
Од приликаза овај предавател колку пари би ме коштало? 500? 1000? 2000 ?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1w FM предавател
« Reply #9 on 01.03.2016, Tuesday, 23:01:12 »
околу 250 ден.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: 1w FM предавател
« Reply #10 on 03.03.2016, Thursday, 17:15:59 »
Малку Off Topic !
Предавател од 1w не постои па се чудам што се' се пишува, во и на оваа тема.
Можеби од 1W постои!
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #11 on 03.03.2016, Thursday, 19:25:07 »
Аааа е згрешив добро и сега шо да прам ?

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: 1w FM предавател
« Reply #12 on 03.03.2016, Thursday, 20:30:37 »
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: 1w FM предавател
« Reply #13 on 03.03.2016, Thursday, 22:21:26 (Edited 03.03.2016, Thursday, 22:23:17) »
Од приликаза овај предавател колку пари би ме коштало? 500? 1000? 2000 ?

Јас тука на шемата не гледам никакаква плл контрола

За 1000 ден ке си ја направиш Верониката Плл

TeslaBt

 • Guest
Одг: 1w FM предавател
« Reply #14 on 03.03.2016, Thursday, 22:43:54 »
Знам дека нема PLL. И засега неќам да прам Вероника. Оти и не сум баш многу искусен со вакви предаватели.