Author Topic: Во врска со антена за ФМ предавател  (Read 2336 times)

Offline Toni Z

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Во врска со антена за ФМ предавател
« Opened on 15.05.2010, Saturday, 19:59:52 (Edited 28.05.2010, Friday, 21:02:29) »
ako znae nekoj da mi kaze kakva antena e najdobro da stavam za 3w  fm  predavatel koj go izrabotiv pred nekoe vreme bidejki jas mu stavam obicna zica od 70 sm

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Одг: vo vrska so antena za fm predavatel
« Reply #1 on 15.05.2010, Saturday, 20:14:33 (Edited 27.10.2013, Sunday, 06:13:13) »
Најдобро е да си изработиш вертикален дипол специфично само за таа фрекфенција на која планираш да предаваш за да имаш најголем домет.

Може да си направиш и Јаги усмерена антена па да добиеш + некое засилување од антената но ќе те слушаат само онаму каде што ти е усмерена истата.

Доколку ќе предаваш на повеќе фрекфенции (доколку си пират) околу некоја фрекфенција, тогаш ти препорачувам завиткан дипол.


I reject your reality and substitute my own.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5316
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: vo vrska so antena za fm predavatel
« Reply #2 on 15.05.2010, Saturday, 20:23:45 »
Граунд плејн е добра антена
п.с. пишувај кирилица да не се расправаме после :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: vo vrska so antena za fm predavatel
« Reply #3 on 15.05.2010, Saturday, 22:53:05 (Edited 15.05.2010, Saturday, 23:01:47) »
Toni Z, Граунд плејн е најкористена антена. Кој тип на предавател го имаш направено ? Дај линк од шемата да видиме.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Toni Z

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Одг: vo vrska so antena za fm predavatel
« Reply #4 on 28.05.2010, Friday, 20:53:17 »
па јас овој предавател го направив од емитер 12/ 2005 и добро функционира само има мал домет одприлика 500 метри.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: vo vrska so antena za fm predavatel
« Reply #5 on 28.05.2010, Friday, 21:02:29 »
Не е можно, мора да има некоја грешка која треба да се исправи оти со 3W треба да се фака на неколку km. Ако може скенирај и стави ја шемата па да видиме што треба да се исправи за да го има тој домет што треба да го има.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5316
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
провери д ане имаш некоја грешка на плочата
прменогу малку вади за со таа снага
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline Toni Z

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
ама ви викам дека е со обична антена  уште не сум ставил дипол

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5316
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
сепак е премалку
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Во врска со антена за ФМ предавател
« Reply #9 on 29.05.2010, Saturday, 00:25:23 (Edited 19.06.2010, Saturday, 19:58:52) »
затоа викам да сликне и да ја стави шемата да видиме за што се работи, вака напамет ништо не може..
Го има некој друг овој број на емитер 12/ 2005 да ни каже за што шема се работи ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Eve primer za GP antena

Offline daniel spasovski

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1331
 • Gender: Male
Знае некој кои транзистори ги користи тој предавател од емитер ? 3W ? :)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Во врска со антена за ФМ предавател
« Reply #12 on 27.10.2013, Sunday, 08:58:11 (Edited 27.10.2013, Sunday, 17:16:50) »
За ова ли шема се работи?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6320
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Браво Батка, како Google си!
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Во врска со антена за ФМ предавател
« Reply #14 on 27.10.2013, Sunday, 10:02:45 (Edited 27.10.2013, Sunday, 17:18:22) »
И секој предавател го бидува со антена,макар бил 0,1W. Еве две помали и едноставни за изработка антени