Author Topic: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC  (Read 4683 times)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 710
 • Gender: Male
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #15 on 13.04.2015, Monday, 10:05:49 (Edited 13.04.2015, Monday, 13:20:46) »
@Batka i @GigaWatt
Супер муабет напрвивте, се согласувам со вас, а поготово Батка што кажа за радиоаматерите во врска со теоријата и праксата.
Видете, радиоаматерите не ја демантираат теоријата, Најголемиот дел од теоријата за радиотехниката е створена токму од радиоаматери од кои многумина се високообразовани физичари, доктори на наука, универзитетски професори.... Значи не ја демантираат теоријата, но гледаат да ја усовршат или отклонат некои недостатоци. Значи обичниот радиоматер не е лаик и колку толку се разбира во некои проблематики што ги носи оваа дејност.
Најдобар пример е Дока, тој сам си изработува радиостаница и многу голем дел има посветено на приемникот, тој е најважниот дел од уредот. Го усовршил толку добро што приемникот од радиостаницата што ја изработува е дури и подобар од познтите фабрички станици како Yaesu или Icom. Зошто? Бидејќи секој уред во споредба до друг си има некоја маана, но ако веќе ги знаеш тогаш знаеш како да ги отклониш. И во тоа е успехот на Дока кој е еден од најспособните електроничари, радиоаматер и доктор на науки. Си го прави уредот по "свој мерак" и тоа ќе биде ремек дело.
Друго, поискусните радиоаматери што имаат купено радиостаница од позната марка, вршат модификации на уредот, односно модификации на приемникот и предавателот за да ја подобрат функционалноста на истиот. Затоа се согласувам во делот батка што рече дека радиоаматерите се врзани повеќе за праксата отколку за теоријата. Теоријата  кажува нешто, но со праксата ќе ја надополниш и усовршиш теоријата.
Мојот уред што го купив неодамна ICOM 751 има некои фабрички маани во опсегот на 3,5 и 7 MHz. Нив ги откри мојот почитуван пријател и учител Тодор Z31RM кој е еден од најдобрите радиоаматери и електроничари во Македонија. Иако станицата е добра, приемот на станицата за овие опсези ќе биде подобрен од негова страна и ќе се отклонат недостатоците. Мислам дека со ова колку толку објаснив зошто радиоаматерите се повеќе врзани за праксата отколку за теоријата, но никогаш не сме ја потцениле теоријата која ја почитуваме и се трудиме да ја подобриме. Има тука и една поговорка: ТЕОРИЈАТА БЕЗ ПРАКСА Е ГЛУВА, А ПРАКСАТА БЕЗ ТЕОРИЈА Е СЛЕПА.

П.С. Ете и самиот наслов кажува модификација на антена. Таа антена е правена по теорија од некоја книга или пресметки. Торетски таа е ок, но практично може и не била сјајна па со модификацијата е подобрена од друг радиоаматер кој повеќе и верува на праксата.

Споено мислење: [time]13 Април 2015, 12:05:49[/time]
Јас како поеонец сум сеуште далеку да вршам модификации самостојно без да се консултирам со поискусни радиоаматери. А тоа се радиоаматери кои опремата ја модифицираат за да работи како што сакаат тие самите, а не како што им е дадено од фабрика или наметнато од некој автор. Овасе применува само доколку треба да се отклони некоја маана.
Сум видел линеарни појачала кои беа модифицирани со други лампи, поевтини но исто толку снажни како поскапите, како и разни неконвенционални модификации на радиостаници, антени итн. Но за тоа треба знаење, теорија, пракса и познавање на електроноката, како и познавање на тематиката на расппростирањето на радиобрановите итн. Јас сеуште учам и се надевам дека некој ден и јас ќе имам доволно знаење да вршам самостојно модификации. За некои битни прашања во ова област најмногу се консултирам со @batka кој навистина има многу знаење од областа на радиотехниката и е ветеран од старата школа и ми дал многу корисни и практични совети за кои му сум многу благодарен
Hams do it! With Frequency

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #16 on 13.04.2015, Monday, 23:00:56 »
Најбитната работа во сето ова е дека радио-аматерите постојано трагаат за новитети и вршат модификации,дури и на фабрички уред за кој и фабричките инженери сметаат дека е * совршен*.Исто така многу радио уреди ,додатоци и помошен прибор е дело на радио-аматерите.Дури и војската има поверение во нив и честопати токму тие тестираат опрема и прибор кој потоа влегува во редовна армиска примена.Зборот ми е дека радио-аматерите навистина вршат многу корисни дејаства и уживаат респект во сите држави,без оглед какво уредување имаат.Антените се посебна приказна  верувајте томови книги би се напишале што се измислиле и модифицирале токму радио-аматерите.Извините за овие офф топици.Доко слободно изнеси ги твоите видувања,мерења и евентуални подобрувања.Иако не сум активен на банд,сепак следам се што е ново на ова поле.

Offline Doca

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 275
  • Borina Amaterska Svastara
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #17 on 14.04.2015, Tuesday, 10:53:33 »
Da, cim antena bude podignuta bicete svi ovde obavesteni sta sam nasao i izmerio i sta bi eventualno trebalo korigovati (ako uopste bude trebalo?!) da bi se dobili optimalni rezultati.
Kad je čovek sam, uvek je u lošem društvu!
****************************
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!

Offline Doca

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 275
  • Borina Amaterska Svastara
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #18 on 17.04.2015, Friday, 22:20:17 (Edited 17.04.2015, Friday, 22:22:45) »
Antena jos nije podignuta a vec sam naisao na nesto veoma VAZNO na sta treba da skrenem paznju. Naime, OH2EC je verovatno koristio 75 omski koaks sa cvrstim dielektrikom (solid PE) koji ima faktor skracenja 0,66. Taj komad kabla treba da ima duzinu elektricno lambda cetvrtina na sredini 20m banda. Racun je sledeci: talasna duzina u slobodnom prostoru za 14,2MHz je 21,127m - odatle racunamo da je cetvrtina talasa 5,28m pa kad to pomnozimo faktorom skracenja 0,66 dobijamo 3,48m a to je elektricno lambda cetvrtina na 14,2MHz.  Dakle, ako imate takav 75 omski koaks onda je dimenzija prilagodnog clana tacna kako ju je dao Aarre OH2EC. Medjutim, ako koristite koaks sa "foam PE" izolatorom tj. penastim dielektrikom kao sto je RG-6 koji je kod nas mnogo cesci, e tu je faktor skracenja 0,8 do 0,84. Za ovaj RG-6 koji ja imam je 0,82 tako da na istom tom mestu gde je OH2EC koristio 3,5m meni treba 4,33m da bi komad tog kabla bio lambda cetvrtina na 20m.

Zato pazite ako radite ovu antenu i ako koristite drugacije kablove!!!
Kad je čovek sam, uvek je u lošem društvu!
****************************
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!

Offline z36amb

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #19 on 18.04.2015, Saturday, 00:00:39 »
Antena jos nije podignuta a vec sam naisao na nesto veoma VAZNO na sta treba da skrenem paznju. Naime, OH2EC je verovatno koristio 75 omski koaks sa cvrstim dielektrikom (solid PE) koji ima faktor skracenja 0,66. Taj komad kabla treba da ima duzinu elektricno lambda cetvrtina na sredini 20m banda. Racun je sledeci: talasna duzina u slobodnom prostoru za 14,2MHz je 21,127m - odatle racunamo da je cetvrtina talasa 5,28m pa kad to pomnozimo faktorom skracenja 0,66 dobijamo 3,48m a to je elektricno lambda cetvrtina na 14,2MHz.  Dakle, ako imate takav 75 omski koaks onda je dimenzija prilagodnog clana tacna kako ju je dao Aarre OH2EC. Medjutim, ako koristite koaks sa "foam PE" izolatorom tj. penastim dielektrikom kao sto je RG-6 koji je kod nas mnogo cesci, e tu je faktor skracenja 0,8 do 0,84. Za ovaj RG-6 koji ja imam je 0,82 tako da na istom tom mestu gde je OH2EC koristio 3,5m meni treba 4,33m da bi komad tog kabla bio lambda cetvrtina na 20m.

Zato pazite ako radite ovu antenu i ako koristite drugacije kablove!!!
Pozrav samo da vas upozorim to sta kazete e tako ali niste obratili bas paznju na rastojanije mezu  ladni u vruvi pol + - koje se krecea od 3mm do 7mm poz 73 z36amb

Offline Doca

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 275
  • Borina Amaterska Svastara
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #20 on 18.04.2015, Saturday, 00:53:33 (Edited 18.04.2015, Saturday, 01:45:11) »
Mislim da sam razumeo sta hoces da kazes ali bas nekako ne vidim u cemu je poenta tvog posta?! Verovatno si mislio na razmak izmedju centralnog provodnika i sirma-oklopa koaksa i on se kod razlicitih kablova stvarno moze kretati u sirokom rasponu, ali to bas i nema veze sa ovim o cemu ja govorim. Taj odnos D/d definise karakteristicnu impedansu koaksijalnog kabla kao i dielektricna konstanta izolatora izmedju njih, ali na to mi korisnici ne mozemo da uticemo osim samim izborom kabla. Ono sto nas ovde jedino zanima je koji je faktor skracenja tog nekog kabla koji koristimo da bi mogli tacno da odredimo duzinu prilagodnog clana. Ovde "operisemo" sa karakteristikom koja je posledica tog razmaka i dielektrika.
 Mozes uzeti pet sasvim razlicitih koaksa sa razlicitim rastojanjima izmedju vruceg voda i sirma i sa razlicitim dielektricima, ali ako svi oni imaju isti faktor skracenja, svi ce za istu frekvencu biti iste fizicke duzine!
Kad je čovek sam, uvek je u lošem društvu!
****************************
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #21 on 18.04.2015, Saturday, 21:36:11 (Edited 18.04.2015, Saturday, 23:56:17) »
Цитирано:
*Pozrav samo da vas upozorim to sta kazete e tako ali niste obratili bas paznju na rastojanije mezu  ladni u vruvi pol + - koje se krecea od 3mm do 7mm poz 73 z36amb *

Прво ,колега беше опоменат,како почетник да си ги прочиташ правилата на Форумов,пред се  бидејќи си z36...,пишувај кирилица со МК поддршка.Второ, не мора да се трудиш со некој посебен јазик и сленг,Дока добро разбира МК,барем така мислам (и гледам) по постовите.И трето ,и јас баш не те разбрав што сакаше да кажеш.

Offline z36amb

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #22 on 19.04.2015, Sunday, 18:41:05 »
се извинувам користам мк подршка  да токму на тоа и мислев на тоа расојаније ок

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 710
 • Gender: Male
Одг: Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC
« Reply #23 on 19.04.2015, Sunday, 21:41:51 (Edited 19.04.2015, Sunday, 21:52:22) »
@z36amb
Jас колку што знам каблите се стандардизирани, и тоа растојание не е толку битно доколку е важен отпорот на кабелот. На пример за 50 омски кабел: rg58 i rg213, двата имаат ист отпор, но rg58 не трпи голема снага како r213, како и загубите во зависност од фреквенцијата. Истото важи и за 75 омските кабли. Така што ич не му ја мислам за тоа растојание меѓу ладен и жежок крај ако користам rg213 како 50 омски кабел или rg216 kako 75 омски кабел. А и да му ја мислиш, не можеш кабелот да го промениш.
73
Hams do it! With Frequency