Македонски форум за електроника

Аналогна електроника => Радио техника => Предаватели => Topic started by: DX-er on 22.12.2020, Tuesday, 20:55:28

Title: Екстра стабилен и едноставен ФМ предавател со ултра мала снага
Post by: DX-er on 22.12.2020, Tuesday, 20:55:28
Title: Re: Екстра стабилен и едноставен ФМ предавател со ултра мала снага
Post by: DX-er on 14.03.2021, Sunday, 20:21:30
Дали некој знае, дали овој предавател има основна фрекфенција од 24MHz (колку што е кристалот) а 96MHz да е само трети хармоник, или основната фрекфенција е на 96MHz ?
Title: Re: Екстра стабилен и едноставен ФМ предавател со ултра мала снага
Post by: strko.mk on 15.03.2021, Monday, 12:44:16
Овој предавател користи кристал од 26MHz. Емитува на 96MHz, со четвртиот хармоник (4x24=96). Вообичаено се користат непарните хармоници x3, x5 ... затоа што се појаки од парните. Сепак и ова брка работа.
Title: Re: Екстра стабилен и едноставен ФМ предавател со ултра мала снага
Post by: DX-er on 15.03.2021, Monday, 15:36:22
Благодарам strko.mk. Добро е штом основниот сигнал што се емитува преку антената е на 96MHz а не подоле оти да речеме ако се емитува нај јак сигнал на 24MHz па на 48MHz и 72MHz би било проблем.