Author Topic: Некоја идеа за употреба на zilog z8s18033veg ?  (Read 5124 times)

Offline RadioLjubitel

  • Нов член
  • *
  • Posts: 34
  • Во сеќавање на Дарија Дугина (Платонова)
    • Македонски форум за електроника
Имам zilog z8s18033veg (Микропроцесор).
Дали со овој тип на микропроцесори миже да се изработи нешто или за во канта ?

Offline dr-mr

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 778
  • Gender: Male
Колку што знам со zilog z8s180 процесорот има проекти за 8 битни komnpjuteri.
нешто како на линковите.
Code: [Select]
https://www.eevblog.com/forum/microcontrollers/zilog-z180-single-board-computer-project/
Code: [Select]
https://hackaday.io/project/187588-flounder-z180-computer
Code: [Select]
https://hackaday.io/project/171469-scrumpel-7d-z8s180-sbc
Сепак се ВРТИ !!!