Author Topic: Помош околу трафо од Technics SU-7700k  (Read 5971 times)

Offline WhyNotSak3

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Помош околу трафо од Technics SU-7700k
« Opened on 26.11.2023, Sunday, 09:18:44 »
Пред доста време го извадив трафото од скршен засилувач, но бидејки немав памет не обележав ништо и сега немозам да се снајдам. Проблемот е што има селектор за напон и еден куп жичи. Ми треба помош да го остранам тој селектор и до го поврзам на 220V.
Еве и шема:
Code: [Select]
https://medias.audiofanzine.com/files/hfe-technics-su-7700-service-472892.pdf

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Доколку некој не понуди попаметен одговор еве мој предлог
Најди ги двете портокалови жици од секундарот со мерење омски.
Земи некој помошен трансформатор на пример од 12В и приклучи го  на зелената и една портокалова жица.
Оргиналниот трансформатор има преносен однос 220/32 што е негде 7:1.
Ако приклучиш 12 волти на намотката од 32В тогаш целта ти  е да добиеш 84В со спојување жици.
Мојата логика е дека треба да ги споиш црвена и портокалова(од примарната страна) а помеѓу црна и жолта да измериш 84В

Offline WhyNotSak3

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
И јас мислев нешто слично на тоа само што сакав да црвената и кафеавата да ги спојам, а да пуштам струја низ плава и жолта. Но ќе почекам уште некој предлог.

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 778
 • Gender: Male
И јас мислев нешто слично на тоа само што сакав да црвената и кафеавата да ги спојам, а да пуштам струја низ плава и жолта. Но ќе почекам уште некој предлог.

Колку што разбрав од шемата, доколку ги поврзеш така жиците трафото ке биде поврзано за 230в, според шемата трафото е наменето за 110в, 120в, 220в, и 240в. Незнам дали би правело проблем докколку трафото е поврзано за 230в
Јас би ги поврзал црната и портокаловата заедно и би пуштил 220в помеѓу плавата и кафеавата или 240в помеѓу црвената и жолтата.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Трафото секако ќе ти работи бидејки +-20V не прават забележлива разлика на квалитетот и квантитетот на звукот.
Битно е крајот на едната намотка да биде поврзан со почетокот на втората.
Обично на шемите се става точка која го означува почетокот на намотката.
Имаш повеќе опции. Едната е да и веруваш на шемата и боите. Втората е  со предложениот метод со трансформатор.
Трета опција е да провериш со индуктивитет метер. Последната што ми текнува е да пробаш со светилка во серија со примарот
да ги измериш секундарните напони за да си сигурен дека намотикте се сериски поврзани.