Author Topic: On /off na ventilatorce  (Read 6749 times)

Offline briko

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
On /off na ventilatorce
« Opened on 01.06.2023, Thursday, 22:14:48 »
Zdravo sakam da napravam on/off na taster ne na prekidac na ventilator na 3 v
Dosega bese na prekidac sakam na taster klik on klik of izvorot ke bide ist 3v

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Re: On /off na ventilatorce
« Reply #1 on 06.06.2023, Tuesday, 15:42:52 »
Ако ме прашаш мене ќе ти речам наједноставно е да ставиш микроконтролер, ама тоа вклучува програмирање.

Ако не сакаш да се занимаваш со тоа, изгледај го видеото

Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Re: On /off na ventilatorce
« Reply #2 on 07.06.2023, Wednesday, 10:32:20 »
Можеби нешто слично на ова

Само за да работи на 3 волти ќе ти треба CMOS верзија од 555 нешто како
https://gacelektronik.com.mk/product/tlc555cp-2/
Веројатно и некој транзистор ако вентилаторчето е за поголема струја од максимумот што 555 може да го даде.