Author Topic: Енигма машина, потребна ми е шема  (Read 6253 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Сакам да изработам електронска Енигма машина, но не можам да најдам шема за изработка. Дали некој од вас има сретнато или изработено? Темата ја постирав тука во дигитална електроника но шемата може да биде било со микроконтролер или со аналогни кола.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Re: Енигма машина, потребна ми е шема
« Reply #1 on 08.07.2022, Friday, 14:42:29 (Edited 08.07.2022, Friday, 17:47:53) »
Еве нешто за инспирација
Code: [Select]
https://www.kickstarter.com/projects/438986934/the-open-enigma-projectНа средината од страната имаш шема и подолу како изгледа китот со печатеното коло и елементите за кутијата.
Имаш еден куп отворен код имплементации на нет па така портирање на ардуино или друг микроконтролер нема да е проблем.
Многу мака е да најдеш прекинувачи и дисплеи кои ќе му дадат малку рустикален изглед на готовиот уред.
Немам изработено ништо слично ама имам работено со алгоритми за енкрипција декрипција.
Многу среќа во изработката.

/Александар

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Фала ти Александар!
Токму за оваа машина имам слушано дека сеуште никој не успеал да ја пробие енкрипцијата. Стара технологија ама може и најдобра да е. Новиве софтверски технологии како Telegram, Viber, Signal и остансти наводно некој успеал да ги пробие. Немам јас воени тајни, но сум фасциниран од машината и би ја изработил од мерак.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MarkoMK

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1001
 • Gender: Male
Фала ти Александар!
Токму за оваа машина имам слушано дека сеуште никој не успеал да ја пробие енкрипцијата. Стара технологија ама може и најдобра да е. Новиве софтверски технологии како Telegram, Viber, Signal и остансти наводно некој успеал да ги пробие. Немам јас воени тајни, но сум фасциниран од машината и би ја изработил од мерак.

Пробиена е.. уште за време на војната.
Ме мрзи сега да гуглам ама мислам беше пробиена со помош на некој од првите лампашки компјутери..
Life is too short to remove USB safely ..

Offline AndrejStojkovikj

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
 • Gender: Male
Фала ти Александар!
Токму за оваа машина имам слушано дека сеуште никој не успеал да ја пробие енкрипцијата. Стара технологија ама може и најдобра да е. Новиве софтверски технологии како Telegram, Viber, Signal и остансти наводно некој успеал да ги пробие. Немам јас воени тајни, но сум фасциниран од машината и би ја изработил од мерак.

Alan Turing ја има пробиено за време на втора светска војна.