Author Topic: Приказ на вредностите од сензорот на web server  (Read 11456 times)

Offline avalox7

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Здраво,имам код,готов напишан во ардуино иде,користејќи esp32,за мерење количина на вода,со hcsr04(ултразвучни сензор), и додатен термистор,така што ја мери температурата,заради тоа што брзина на звукот се менува во зависност од температурата.Се ова ми е веќе напишано во кодот,па следно што сакам да направам,а немам доволно познавања,е вредности кои се прикажуваат на serial monitor,да се прикажат на веб сервер.Значи имам надворешна антена за есп32,која што е приклучена и сега ми е потребно дополнување на кодот,така што вредностите би се уплоадирале,без рефрешање на страната,на пример секои пет секунди.Немам основно познавање,од ajax,па затоа некој ако е веќе упатен во тоа,би го замолил за упатства како да го извршам сето тоа,имам напишано,едноставен код само проблемот е што само една вредност се прикажува на серверот.А сакам да се уплоадира секоја секунда и да се прикажуваат различни вредности.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пробај со јQuery.

Code: [Select]
setInterval(function,milisec,lang);
lang не мора да е дефинирано, опционално е.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS_OLD

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2782
 • Gender: Male


Се имаш овде објаснето.Само направи си функција каде што ги правиш пресметките за читање на сензорот и оптимизација со температура.Во ајакс е дел од кодот,па кога бара риквест,тој повикува функција.Тебе оваа функција ќе ти е со пресметките и ќе враќаш вредност во cm или како ти што сакаш.

Вредноста што ја враќа во неговиот код е стринг,па внимавај на тоа.