Author Topic: Опции на форумот  (Read 23786 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #15 on 29.07.2019, Monday, 01:51:48 »
Кликни на сликата.
Оваа е од самиот Hosting

Да, postimg има таква опција да генерира BB код со thumbnails ;).

Со такво нешто немора да се скрола по километарски постови со слик за да се најде тој пост што се бара.

Да, но, тоа останува на оној кој го пишува коментарот... прво дали ќе ги upload-ра сликите на hosting кој нуди BB код со thumbnails и второ, дури и ако нуди, дали ќе го искористи тој код.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 778
 • Gender: Male
Re: Опции на форумот
« Reply #16 on 29.07.2019, Monday, 11:41:30 (Edited 29.07.2019, Monday, 12:18:19) »
Форумот нема опција сликите кои ке ги постираме да се како thumbnail,  како што е опцијата [img] ?
Во некои теми посебно во огласи треба 5 мин да се скрола да се дојде до наредниот пост.

Edit: Незнам дали и како точно функционира и дали би можело да се користат тука.
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=296621.0Колку што разбрав јас сликите се хостираат на друг сервер не на форумот.
Или
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=114291.0
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=266750.0
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=218606.msg1395748#msg1395748
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #17 on 29.07.2019, Monday, 14:12:03 (Edited 31.07.2019, Wednesday, 06:16:38) »
Форумот нема опција сликите кои ке ги постираме да се како thumbnail,  како што е опцијата [img] ?

Не, out of the box, форумот/софтверот нема таква опција :-\.

Во некои теми посебно во огласи треба 5 мин да се скрола да се дојде до наредниот пост.

Да, се согласувам дека може да иритира... мене лично, никогаш не ми пречело, но верувам дека има луѓе на кои тоа им пречи.

Edit: Незнам дали и како точно функционира и дали би можело да се користат тука.
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=296621.0Колку што разбрав јас сликите се хостираат на друг сервер не на форумот.

Да, ова се модификации (mods) за скриптата кои од одземаат или додаваат функции.

И да, конкретно оваа модификација ги host-ира на imgbb, но има еден проблем, не дозволува да подесиш account на кој ќе се зачувуваат сликите, што автоматски значи дека се сметаат за upload без account и не можам, ако сакам, некој ден сите да ги симнам наеднаш, туку ќе се мора да се оди една по една, од тема во тема :-\.

Освен тоа, mod-от не го одржуваат баш добро, си има проблеми со Java скриптата која го load-а копчето за image upload, баш имаше дискусија за тоа последниве година дена, но дечкиве од imgbb никогаш не го решија проблемот.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=114291.0

Прекомплексно за нашите потреби и функционира само со attached images.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=266750.0

Одличен, но функционира само со attached images.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=218606.msg1395748#msg1395748

Не е update-ан, работи само со SMF 1.1.x.

Има еден релативно добар mod за postimg, но и тој бара доработка бидејќи отвора pop-up со реклама при кликање на сликата :-\. Така да, ако успеам тој да го доработам, тоа би било добра опција :). Но, кога ќе имам време... не знам :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Re: Опции на форумот
« Reply #18 on 15.09.2021, Wednesday, 14:13:02 »
Здраво Админ,

Го посетувам форумов еднаш неделно и би сакал ако може да се промени лејоутот да ги дава последните 20-30 коментари на почеток во влезното сиже?
Дали има опција да праќа известување за нови постови во е-порака? Знам дека има опција да вклучиш известување за одговор на комантар ама нешто ко неделно сума сумарум би било супер.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #19 on 17.09.2021, Friday, 00:14:24 »
Го посетувам форумов еднаш неделно и би сакал ако може да се промени лејоутот да ги дава последните 20-30 коментари на почеток во влезното сиже?

???... непознат збор, барем за мене :D. Ако може да обележиш на screen shot што точно е „сиже“ ;).

Дали има опција да праќа известување за нови постови во е-порака? Знам дека има опција да вклучиш известување за одговор на комантар ама нешто ко неделно сума сумарум би било супер.

Да, го има како опција, но не на коментар, туку на тема ;). Subscription на темата ;).

Изгледа веќе си запознаен со таа опција, тоа е добро ;). Но, нешто како weekly digest (нови коментари и отворени теми на форумот во неделен e-mail), не, такво нешто нема како опција на форумот :-\. Знам, повеќето платени софтвери, имаат ваква опција. За жал, овој е бесплатен и... доцни со имплементција на такви опции... барем половина декада, ако не и повеќе ::).

Во секој случај, сега за сега сме на 2.0.x верзија на софтверот за форумот, се работи и на 2.1 која треба да има таква опција и многу други модерни опции по default (Like на коментар, embedding на клипови од YT и други сајтови, notifications, итн.), но сега за сега, сеуште е во beta верзија, а final кога ќе биде... никој не знае, така да, до тогаш... не, за жал, нема да има опција за weekly digest e-mail од форумов :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 20
Re: Опции на форумот
« Reply #20 on 20.09.2021, Monday, 16:01:54 »
Она што сакам да кажам е дека во Recent Forum Topics / Started by / in Board се излистани само последни 5 топици и некој како мене што го разгледувал форумот еднаш неделно има претстава дека единствено што се дискутира е на темите "Клипчиња" и "Смешни слики" кои и баш не се поврзани со електроника.
Имаше интересни теми пред некое време ако не се лажам, како на пример за ЕЦУ за коли, кои не паѓаат во очи бидејки биваат препокриени од некоја опомена за некдиран линк или коментар колку е смешна некоја слика. Претпоставувам дека повеќемина не коментираат и пружаат помош бидејки не ги гледаат другите топици.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 732
 • Gender: Male
Re: Опции на форумот
« Reply #21 on 20.09.2021, Monday, 17:10:14 »
Јас ја користам опцијата Pages така да 20 страни по 5 се 100 последни топика. ;) Со оглед на тоа дека нема многу раздвиженост (за жал) стотиот топик е од крајот на декември 2020 а тоа значи брз увид во последните 9 месеци. :DOffline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #22 on 21.09.2021, Tuesday, 02:27:39 »
Со оглед на тоа дека нема многу раздвиженост (за жал) стотиот топик е од крајот на декември 2020 а тоа значи брз увид во последните 9 месеци. :DМожеби треба да имаме yearly digest ;D ;D ;D ;D ;D ;D.

Имаше интересни теми пред некое време ако не се лажам, како на пример за ЕЦУ за коли, кои не паѓаат во очи бидејки биваат препокриени од некоја опомена за некдиран линк или коментар колку е смешна некоја слика.

Такви теми се препокриени од проста причина што брзо снемува интерес за нив... ОК и кул се како проекти и идеи, но бараат време, пари, тестирање, истражување... нешто што ретко кој кај нас го прави (или можеби го прават, но, очигледно, не сакаат да го презентираат на форумов... или било кој друг форум... ретко имам начекано Македонци по странски форуми, освен Балканскиве, а и ако го има, најчесто само прашуваат нешто, не се оние кои се двигателите на форумот). Ако не ми веруваш, логирај се барем еднаш во неделата на форумот, ќе видиш какви теми се отвараат и ако се отвори таква некоја тема (релативно интересна и за мене, да бидам искрен, но, за жал, бара пари и време), ќе видиш за колку време ќе замре активноста во таа тема. 10, 15 коментари, плафон... и потоа, ништо... штама.

Верувај, за жал, таа е реалноста. Не дека сакам да е така, радо би да не е така, но... за жал, е.

Претпоставувам дека повеќемина не коментираат и пружаат помош бидејки не ги гледаат другите топици.

Мислам дека има опција во тој mod (модфикација, plugin, за recent posts на форумот) да се зголеми бројот на recent posts по страна. Општо прифатен консензус тогаш (мислам дека и членовите беа консултирани кога се префрливме на SMF 2.0.x) беше да има по 5 post-а од страна, а по default мислам дека доаѓаше со 10 post-а по страна. 10 post-а им беше премногу (додека се изскрола надолу до секциите) за повеќето членови, намален беше на 7, па и за 7 некој член мислам дека спомна дека е многу, па го намаливме на 5.

Ако сметаш дека посетеноста на форумот има шанси да се зголеми ако се зголеми овој број на recent posts од 5 на, на пример, 7 или 10, јас немам ништо против, би разгледал каде се менуваше таа опција :) (не знам на памет, одамна беше :P :D).

Се разбира, ќе мора ова да се стави на гласање јавно на форумот, да видиме дали и другите би се согласиле со вакво нешто, со тоа што, се разбира, ќе биде пишана и причината поради која ова би се направило (да се зголеми активноста на форумот)... бидејќи оние кои се запознаени со форумот, генерално, знаат како да стигнат до постарите теми, поентата е за нови членови ова да биде полесно, нели ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12891
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #23 on 21.09.2021, Tuesday, 02:58:04 »
@ace1903: Сега баш разгледав некои опции на форумот... не, генерално земено, SMF 2.0.x нема weekly/daily digest, но ги има следните опции. Може да направиш notify на цела секција од форумот (на пример, Микроконтролери).Било кој ако пише или отвори тема во таа секција, тоа ќе се смета за notification. Потоа, може да подесиш, сите теми и секции, на кои имаш subscription, да стигаат како weekly e-mail ;).

Со тоа што, во овој случај, сите notications ќе ти стигаат во еден weekly e-mail... значи, дури и ако некоја тема те интересира и некој одговорил во неа во понеделник, тебе ќе ти стигне e-mail тек во недела. Истото важи и за сите останати секции на кои имаш subscription, се стига како еден e-mail во недела.

Значи, може да направиш notify на сите секции во форумот, освен оние за забава и, практично, ќе го добиеш она што го сакаш :).

Со тоа што, тоа за долната опција "Nothing at all" треба да го преправиш во "Only replies" ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."