Author Topic: Поправка на ефтина механичка вага за телесна тежина  (Read 9328 times)

Offline Mkdsime

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 158
Поправка на ефтина механичка вага за телесна тежина
« Opened on 09.06.2019, Sunday, 00:38:37 (Edited 09.06.2019, Sunday, 00:54:17) »
Вага купена од пазарче служеше некоја година и почна да кочи, заглавува при мерење.
Еве ја вагатаОд задната страна има два федери којшто треба да се откачат, а потоа при составувањето за закачување потребни се мали шпицангли.
Еве го расипаниот дел, изеден е затоа што е од алуминиум ???Шпицестиот дел го ишмирглав околу 1мм за да го скратам малку. (не беше тешко, рачно шмирглање)
Со скратувањето тој дел се симна надолу со што другиот дел од механизмот сега има свежи заби за работа. Од десната страна на сликата, правиот запчаник е од потврд материјал и во овој случај врши улога ѝ на пила, партали прави на алуминиумскиот запчаник :)

Поправката не е долготрајна па по следното расипување време е за дигитална вага  :D
Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 12891
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Со скратувањето тој дел се симна надолу со што другиот дел од механизмот сега има свежи заби за работа. Од десната страна на сликата, правиот запчаник е од потврд материјал и во овој случај врши улога ѝ на пила, партали прави на алуминиумскиот запчаник :)

Најлошо е кога ова ќе го направат >:(... со колеги на работа баш сме правеле муабет за вакви ситуации. Еден колега има фрлено две бормашини поради оваа причина :-\... мислам дека, конкретно алатот, намерно го прават со ваков пренос >:(. Не дека не можат да го направат од железо/челик преносот, туку за побрзо да се изеде преносот, за да купиш нова бормашина, шмишајбна, што и да е ::). И кога го спомнувам ова, мислам на овие петпарачниве алати, Кинеските... се разбира, ова е недозволиво кај brand name алати (Makita, DeWalt, Milwaukee, Hitachi, итн.).

Поправката не е долготрајна па по следното расипување време е за дигитална вага  :D

Не се скапи, 600 или 700 денари, така нешто :). Само барај некоја која работи со литиумска копчеста батерија, како за BIOS-и од компјутери (повеќето се вакви, ама јас кога ја земав мојата, имаше и некои модели кои беа со 2 x 1.5V AAA батерии, немој ни под разно да ги разгледуваш овие). Супер се, точно мерат, немаат механизми, што значи дека практично и нема што да се расипа, освен ако не го скршиш стаклото, така да... мислам дека моментално се подобар избор од механичките :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."