Author Topic: 802.11AF, нов Wi-Fi стандард со поголем домет на радио сигналот  (Read 17709 times)

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6340
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
802.11AF, нов Wi-Fi стандард со поголем домет на радио сигналот
« Opened on 21.06.2016, Tuesday, 11:44:45 (Edited 21.06.2016, Tuesday, 12:23:51) »
802.11AF е нов Wi-Fi стандард кој е во план во иднина да се реализира и моментално нема уреди со поддршка на истиот.
Со оглед дека овој стандард ке користи фрекфенции под 1GHz, или поточно кажано на UHF бандот 470 до 710 MHz, ке овозможи поголем домет иако ке користи иста предавателна моќност како и сегашните Wi-Fi уреди на 2400 MHz. Секако новиот AF стандард пред се ке биде наменет за руралните подрачја каде има потреба за поголема покриеност со радио сигнал. Модулацијата ке биде BPSK а пропусниот опсег е 6 до 8 MHz (26.7 Mbit/s за 6 и 7MHz и 35.6 Mbit/s за 8MHz ) што значи не може да се очекуваат огромни брзини на пренос на податоци како кај 802.11N или 802.11AC но ке биде и повеке од доволен за VoIP комуникација, прелистување на WEB содржини, проверка на E-Mail, па и видео содржини и сл. на повекемина корисници во еден момент или доколку се користи за домашни потреби од страна на едно просечно четири члено семејство, без проблем ке може да гледаат и Full HD видео содржини. Со комбинирање на четири радио канали одеднаш ке се постигне поголема брзина а таа би била 426,7 Mbit/s со 6 и 7 MHz канали и 568,9 Mbit/s за 8 MHz канали. Дометот се предвидува да биде до 1km. Бидејки овој стандард сеуште не е конечно пуштен во употреба се размислува и за воведување во експлатација VHF подрачјето.

Иустрациска споредба во покривањето со радио сигнал во споредба со другите Wi-Fi стандарди:Ако имате куќа или викендица некаде надвор од градот, во село или на планина можете да планирате да си набавите уреди со поддршка на 802.11AF стандардот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.