Author Topic: Прашања околу RDS кодерите  (Read 7037 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6318
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Прашања околу RDS кодерите
« Opened on 11.03.2010, Thursday, 12:20:22 (Edited 19.03.2010, Friday, 12:11:07) »
Оваа тема е наменета за општи дискусии околу RDS кодерите (начин на работа, електронски компоненти за градба, софтвери).
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6318
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дечки, како се поврзува RDS кодер на предавател ? Нели има некои специјални стерео кодери кои имаат влез за RDS, но дали може да се поврзе RDS кодер доколку немам стерео кодер или пак немам стерео кодер кој има влез за RDS ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
RDS енкодер се поврзува на стерео кодер за да може да се синхронизира со него за да нема во сигналот beat-tone сигнали како свиркања или зуења заради тоа што паралелно работи и стерео кодерот и RDS кодерот. Но немора да значи ако се нема стерео дека неможе да се вклучи RDS кодер. Може да се приклучи но треба RDS кодерот да има подесување на излезното ниво бидејќи премалку RDS сигнал нема да можат да го декодираат примениците (нема да вклучува RDS индикаторот) а премногу RDS сигнал и ќе има грешки во преносот.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.