Author Topic: Предлог за интересен проект со LoRa модули на 433MHz ?  (Read 212 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дали има некој што се занимава со овие LoRa бежични модули на 433MHz? Дали може да ми препорача некој испробан, добар и интересен проект? Немам никакво искуство со овие модули но читајки и гледајки од youtube, ми изгледаат доста интересни за работа бидејки нудат голем домет. Како што гледав ги користат за телеметеија, но дали може на пример да се користат за бежичен chat? На пример ние сите да си направиме една таква мрежа :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3883
 • Gender: Male
малце знам околу лора, работи на некоја „слободна“ фрекфенција, има слаб проток на податоци, а задомет не сум баш сигурен дека има, да на пат без пречки има задоволителен домет, но мали пречки е ранлива ( на пример ако појдиш  вподрум, не функционира).
Мислам дека е можна ад хок топологија.
Поентата на лора не е домет нити голем проток на големи растојаниија, него поентата ( од тоа што сум видел) е на пример да стајш некој уред со кој вршиш одредени мерења на пример, и следните 5-6 год да немаш замарања околу него, туку даго стајш и да го заборајш. Исто се користи за командување на уреди кај што не е практично да сервисираш постојано, на пример врата од гаража или на пример улична сијалица, броило за струја или слично. Повеќе лора уреди може да се поврзат на еден лора гејвеј и така да се поврзат на друга мрежа ( прертежно телефонска) и така може да се зголеми растојанието. Денеска ретко се користи,некакоповеќе преминаа на вифи или 4/5г со сим картица, иако за многу работи е оверкил по мое видување. еве на пример некој паркинг сензор да имаш, вршиш размена од 2 мб месечно, а плаќаш полна претплата, но операторите на мобилни услуги може и да имаат посебни понуди за овие намени, не сум во тек.