Author Topic: Кинески лемни станици  (Read 39054 times)

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 766
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #165 on 19.05.2019, Sunday, 16:24:14 »
Ако греачот нема доволно проток на воздух да се лади ке прегрее  и ке си купиш нов.
Греачот треба да има одреден минимален проток на воздух за безбедно да работи.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5323
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Re: Кинески лемни станици
« Reply #166 on 19.05.2019, Sunday, 17:32:30 (Edited 19.05.2019, Sunday, 20:15:53) »
Јас последно набавив ваква станица, не е нешто вауу ама не е лоша, можеби ја има во претходните постови, искрено не проверив XD

Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/401490144919
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4065
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #167 on 01.12.2021, Wednesday, 16:15:54 (Edited 01.12.2021, Wednesday, 18:41:40) »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #168 on 01.12.2021, Wednesday, 18:43:14 »
Е да, без напојување, толкава е плочката со контролата :P :D.

Иако, искрен да бидам, вака е мал целиот склоп, многу кабли околу него, лесно може да падне од работна маса. Јас би сакал да биде заедно со напојувањето лемната станица, постабилна за да биде за на маса ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 712
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #169 on 01.12.2021, Wednesday, 22:26:32 »
Хако е измислено за оваа лемна станица :P Се сложувам со ГигаВат околу неговото мислење.


Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4065
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #170 on 01.12.2021, Wednesday, 22:40:35 »
Па добро де, напрај кутија поголема, внатре напајањето, предниот панел надвот, исто ќе дојде :D
А за пренесување топлина ?

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 712
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #171 on 01.12.2021, Wednesday, 22:49:32 »
Во тој случај истата лемна станица T12-942 ја има како DIY опција да се пазари од али.
За пренесување на топлина ликот од видеото тврди дека без проблем разлемувал масивни точки кои биле во спрега со големи ладилници. Не знам, додека не се проба нема да знаеме. Чинам дека е можно да пренесува добро топлина од причина што грејачот му е доста масивен па претпоставувам дека нема туку-така да ја брзо губи постигната температура при лемење.


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #172 on 02.12.2021, Thursday, 00:07:24 »
А за пренесување топлина ?

Тоа што го објаснува за тие греачите што се, на тоа мислиш? Искрено, не го дослушав, но да, и јас имам чуено за тие греачи дека се добри ;). Не знам дали на форумов прочитав или со некого имам правено муабет :P :D, но да, добри критики имам чуено за нив ;).

За пренесување на топлина ликот од видеото тврди дека без проблем разлемувал масивни точки кои биле во спрега со големи ладилници.

Имам лемено трето раче со оние обичнине Кинески копии на Hakko... значи полно парче железо... така да... рачкиве ќе ме импресионираат само ако можам да лемам радијатори за парно со нив ;D ;D ;D.

И не е само до рачката. Од моето досегашно искуство, можам да кажам дека оние кои се со обично трафо, не SMPS напојување, генерално земено подобро греат. Знам, нема баш некоја логика, ама такво искуство имам до сега.

Искрен да бидам, не признавам опрема за во работилница ако има SMPS напојување :P ;D. Има ситуации во кои е оправдано користење на SMPS-и во опрема за во работилница за електроника, но ајде еве конкретно за лемни станици... мммм... не, не би користел лемна станица со SMPS напојување. Сите знаеме колку им траат компонентите во тие напојувања и колку се нетолератни на преоптоварување. Јас лично, кога станува збор за опрема во работилница, сакам да ја купам или направам и да нема проблем од моментот кога сум ја пуштил во работа, па во наредни 20, 30 години. Знам, сега опрема се менува релативно често, ама барем за лемни станици или леткуми, сигурно не ги менувате секој месец, нели ;)... или можеби ги менувате ;D, не знам ;D, можеби јас сум старомоден ;D.

Чинам дека е можно да пренесува добро топлина од причина што грејачот му е доста масивен па претпоставувам дека нема туку-така да ја брзо губи постигната температура при лемење.

Да, се сложувам... ќе да е пресудна масивноста на самиот греач.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4065
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #173 on 02.12.2021, Thursday, 00:29:04 (Edited 02.12.2021, Thursday, 08:35:10) »
Quote
И не е само до рачката. Од моето досегашно искуство, можам да кажам дека оние кои се со обично трафо, не SMPS напојување, генерално земено подобро греат. Знам, нема баш некоја логика, ама такво искуство имам до сега
Какво сакаш напојување клај му, кој те брани :D

Quote
За пренесување на топлина ликот од видеото тврди дека без проблем разлемувал масивни точки кои биле во спрега со големи ладилници. Не знам, додека не се проба нема да знаеме. Чинам дека е можно да пренесува добро топлина од причина што грејачот му е доста масивен па претпоставувам дека нема туку-така да ја брзо губи постигната температура при лемење.
не, поентата е што грачот е механички споен со врвот. Кај Хако имаш малце луфта, као то е проблем.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #174 on 02.12.2021, Thursday, 08:36:32 »
Какво сакаш напојување клај му, кој те брани :D

Добро, да, во конкретниот случај и не е баш некој проблем, може и класично напојување да се стави ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."