Author Topic: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто  (Read 1970 times)

Offline gonik

 • Нов член
 • *
 • Posts: 35
LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
« Opened on 10.10.2020, Saturday, 22:21:57 (Edited 11.10.2020, Sunday, 23:40:29) »
Марка: LG
Модел: 32LH6047
Мрежна плоча: LGP32D-16CH1 или EAX66752501(1.8 )
Главна плоча: EAX66769505(1.0) или LD66H
Панел: NC320DUE

Проблем: Наместо13V, има само 3,7V. Црвената лед диода трепне неколку пати и се изгуби.Напонот на изводот POWER ON е 2,8V кога се вклучува на копчето за палење. Напонот од 3,7 не се менува никако, без разлика на
напонот на POWER ON.Менувано е мрежното осцилаторче 3S211 и ЛЕД драјверот LC5910. Ова последново беше сигурно неисправно заедно со напојувачкиот отпорник од 10 оми. Оптокаплерот EL 1018 изваден и тестиран, и пак вратен бидејки е исправен. Не се работи за преоптеретување на изводот за 13V, ама не сака никако да го достигне. Другиот напон што е за осветлувањето, тој го има околу 20V. Некоја шема или совет што друго да проверам...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
« Reply #1 on 11.10.2020, Sunday, 23:47:55 »
Па... шема не може да се најде, но има теми по други форуми отворено за слични телевизори со ова напојување, така да, барем од тоа можеме да донесеме некој заклучок.

Има една тема на remont-aud.net со сличен проблем на твојот, никако не сака напонот од 14V да биде 14V. Последниот коментар во темата е овој, но не е коментарот од авторот на темата.

Code: [Select]
https://remont-aud.net/forum/61-86921-1
Quote
Не было SSC3S211 , поставил SSC1S311, нога 2 на землю. выходное вместо 13.2в 7.5в. по ОС подобрал резисторы, стало 14в. работает

„ОС“ колку што знам барем, значи „оригинална схема“, но од каде ја има... не знам. Можеби вреди да му пишеш, па можеби ќе ти ја даде.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mirkode

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Re: LED TV LG 32LH6047 - Не пали воопшто
« Reply #2 on 06.11.2020, Friday, 22:35:12 »
Imao sam skoro isti kvar. Promijenjen je osigurač F100, SSC3s211, mosfet Q101 , dioda D203 i optocoupler IC102, TL431.
Nakon tih zamjena, napon je umjesto 13,2V bio 3,7v.
Na kraju je zamijenjen tranzistor Q204 i dobio sam napon od 13.2v i tv je proradio.
Nadam se da će ovaj opis nekome pomoći. :)