Author Topic: "Old school" 10Hz до 1,3GHz фреквенцметар со осум цифри од др. Бора  (Read 1648 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3187
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
"Old school" 10Hz до 1,3GHz фреквенцметар со осум цифри од др. Бора
« Opened on 19.03.2020, Thursday, 19:20:07 (Edited 21.03.2020, Saturday, 02:49:22) »
Многу одамна го добив по мејл овој проект лично од др. Бора, со напомена да биде само за лична употреба, но мислам дека сега веќе може да оди јавно, особено бидејќи и самиот автор има нешто многу слично објавено на нашиот форум:
http://elektronika.mk/index.php?topic=12598.0
Целокупната изведба е со логички кола без микроконтролер. Плочката долго време ми стоеше 95% пополнета и залемена, па конечно решив да ги искористам овие карантински денови да ја финиширам :). Иначе комплетна шема, плочка, распоред на делови, детално упатство за правење и подесување има во архивата најдоле, па не би ги повторувал овде. Да напоменам само околу транзисторот BF246, бидејќи немав таков ставив BF245 кој има поинаков распоред на изводите, ако ставате таков треба да внимавате на тоа. Стабилизаторите 7812 и 7805 се лемат од долната страна и се штрафат на кутијата (метална) за да се ладат.
Изглед на склопениот модул:

Делот околу UHF влезот. кондензаторите треба да се SMD:1MHz на пониското HF подрачје:25MHz на HF и UHF подрачјата:

Иначе на сликите фреквенцметаот не е сеуште подесен, само го пробав тример кондензаторот и со него може да се подесува фреквенцијата горе или доле, финалното подесување ќе биде кога ќе го ставам во кутија и сите делови, трафо, прекинувачот за подрачја, конектори и сл. ќе бидат фиксирани ;).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Страшно добар проект, браво.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3187
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
А што ти сега дозна тоа... ;) :o
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3187
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Финито... :) Денес си доби и кутија, го оставив саат време температурно да се стабилизира па после тоа го подесив, главниот електролит во напојувањето мораше да го легнам за да може се затвори кутијата и едниот кондензатор од 10р во кругот на кристалот го заменив со 33р бидејќи немаше доволен опсег тример-кондензаторот за подесување. Подесувањето треба да се врши стрпливо бидејќи треба да се прават многу мали поместувања на тримерот, но крајниот резултат е точен и стабилен приказ на сите опсези на кои што што можев да го проверам.

1MHz


5MHz


10MHz


25MHz на UHF подрачјето


Внатрешноста на кутијата:


Од надвор:


People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нема збор, профи, како и секоја твоја изработка ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."