Author Topic: Како да ги направите кулерите да ви траат вечно!  (Read 6142 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
ОК, нема проблем, нареден пат ќе гледам да снимам ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Како да ги направите кулерите да ви траат вечно!
« Reply #16 on 12.04.2018, Thursday, 14:07:11 (Edited 12.04.2018, Thursday, 14:53:15) »
Според мене сметам дека најдобро средство за подмачување е „Графитна маст за хомокинетички зглобови“.
Не сум пробал. Претпоставувам дека би било добро од причина што самите хомокинетички зглобови кај возилата се во многу тешка група за издржливост и оптеретување.
Еден примерок од маст што ја има и во Македонија а веројатно за мала количина би ви дал секој автомеханичар!

Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline trouble92

 • Нов член
 • *
 • Posts: 31
Re: Како да ги направите кулерите да ви траат вечно!
« Reply #17 on 13.04.2018, Friday, 01:51:27 (Edited 13.04.2018, Friday, 02:02:40) »
Операцијата успешна, кулерите "спијат" :D средив два кулери не ни се слушаат дека работат фала за споделеното  истражување ;D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Со среќа да си ги користиш ;)... најверојатно дур не настане апокалипса ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Допишав нешто во туториалот, врз база на дополнителни искуство ;).

Мал update на темава. Подобро е да се направи мешавина од моторно масло и коломаст за внатрешниот дел од кулерот (каде што се става пластичниот осигурувач) за клуери на места каде што нема кулерите да работат нон-стоп (класично desktop PC), а на места каде што ќе работат нон-стоп (сервери), да се стави само коломаст. Коломаста е тврда кога не е загреана, така да, потешко ќе почне кулерот да врти од ладна (неразработена) позиција ако има само коломаст, но откако ќе се загрее, коломаста омекнува и практично има многу слична вискозност како и моторното масло. Затоа подобро е да се стави само коломаст во кулери наменети за сервери (бидејќи практично и не се гасат, така да, отпорот од коломаста што кулерот ќе го осети на почетокот, брзо ќе помине поради загревањето на кулерот и пиксната), но од друга страна, ако во кулер за desktop PC се стави само коломаст, тој отпор ќе го осеќа кулерот при секое вклучување во работа на PC-то.

Комбинацијата не е критична, т.е. не грешно да се стави и комбинација на масло и коломаст, и само коломаст и во едната и во другата ситуација (desktop PC и сервер), но поентата е да се продолжи векот на кулерот, како и временскиот интервал на кој ќе треба да се подмачкува, нели ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."