Author Topic: Метал детектор со НЕ555  (Read 2465 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Метал детектор со НЕ555
« Opened on 26.03.2018, Monday, 05:25:51 »
Ова е проверена шема ако ви треба да откривате водови во ѕидот или слично. Калемот е 30-40 намотки 0,3 мм лак жица на феритна антена со должина десет сантиметри.Гледајте да не бидат плочката и калемот преблизу. Стандардно звучник или капсула од слушалка , што имате. Шемата ја направи мој комшија и денес ми се фали, шета по улаз и бара по ѕидот каблови. ;D И да напоменам со 555 -ка е ( морам вака да ги трошам!)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #1 on 26.03.2018, Monday, 13:17:51 »
Го имам налравено овој детектор пред 7-8 години и функционораше.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #2 on 26.03.2018, Monday, 15:34:04 »
Гледам фабрички продаваат по 500 денари, а овде нема ниту 1 евро материјал.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4080
 • Gender: Male
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #3 on 26.03.2018, Monday, 16:52:37 »
Под напон кабли или и неактивни лоцира?

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #4 on 26.03.2018, Monday, 20:23:04 »
Да, реагира на кабли бакарни под малтерот  на некои 5-10 см.Само калемот што поблизу до ѕидот да биде.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4080
 • Gender: Male
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #5 on 26.03.2018, Monday, 21:41:20 »
А за прекината жица чаре? Али да отворам тема?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #6 on 26.03.2018, Monday, 22:41:08 »
А за прекината жица чаре? Али да отворам тема?
Мислам дека треба друг склоп за тоа. Уствари отвори нова тема па ке бараме решение.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #7 on 26.03.2018, Monday, 23:44:08 (Edited 06.04.2018, Friday, 20:36:46) »
Овој уред реагирана метал, значи не бара прекини во водовите.Ако е водот под напон реагира од подалеку, односно е со поголем домет.Воглавном со него се бараат водови во малтер, под плочки, ламинат...