Author Topic: Растерувач на кучиња  (Read 1912 times)

Offline batka

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9425
Растерувач на кучиња
« Opened on 24.03.2018, Saturday, 19:58:17 (Edited 25.03.2018, Sunday, 05:51:54) »
Ова електронска конструкција е последно нешто што го направив, пред се заради тоа што го имав материјалот : CD40106 и два пара НФ транзистори од средна снага- ставив два пара BD 135/136, а за пиезо претварач најдов еден пиезо во пластично куќиште од 25 мм.Напојувањето е со батерија 9в , само ставете тастер а не прекинувач. Немав тогаш куче да пробам , па му го дадов уредот на еден пријател кој е учител во едно село велешко. И сега не сака да ми го врати! ;D Вели *добар е, мајка им расплакува!* Ако имате проблем пробајте. Изгледот и големината на плочката е зголемена , па прилагодете ја со интегралецот.

Offline batka

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9425
Re: Растерувач на кучиња
« Reply #1 on 25.03.2018, Sunday, 19:48:52 »
Напојувањето за ИК CD40106 е погрешно означено, наместо да е напишано 14, напишано е 4.
Напојувањето на CD40106 е 14 пин (+), и на 7 пин (-). На плочката е во ред. Само место + пин 4 преправете го на пин 14.
Извините за грешката.

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
Re: Растерувач на кучиња
« Reply #2 on 14.07.2018, Saturday, 20:43:59 (Edited 15.07.2018, Sunday, 01:04:19) »
Звучката мора да е наведената? Пробав со пиезо хорна, ама слабо некако.
Дава некој звук, а и на високофрекфентен трансформатор проверено уредот работи, само што не функционира. Ова некјој звук на гајгер малеров бројач дава, што не верувам дека е вистинскиот :)