Author Topic: Игла од инјекција наместо вакуум пумпа  (Read 2678 times)

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Игла од инјекција наместо вакуум пумпа .
Сликовито прикажано ама треба и летком, лемило.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Интересно решение, во секој случај ;). Имам дома игли на располагање, дефинитивно би пробал ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
a kakao функционира сево ова, има некој федер или..? патем калај може добро д асе одстрани и со црнка од молиф(блиски водови ако лемите на пример... )

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Игла од инјекција наместо вакуум пумпа
« Reply #3 on 28.08.2012, Tuesday, 01:50:16 (Edited 28.08.2012, Tuesday, 01:52:37) »
патем калај може добро д асе одстрани и со црнка од молиф(блиски водови ако лемите на пример... )

Тоа е графит, полупроводник е тоа, ќе ги преспоиш водовите ако доволно стискаш со графитниот дел врз лемовите.

a kakao функционира сево ова, има некој федер или..?

Нема федер, едноставно го поставуваш шупливиот дел од иглата во изводот од компонентата, го загреваш калајот и фаќаш да го исправуваш изводот (ако се свиткани водовите). На овој начин, околниот калај од лемната точка е одвоен од изводот и нема што да го држи врзан тој извод за плочката ;).

ПС: Каде може да се купат тие „часовничарски одвртки“, на сликите (претпоставувам) на таква ја имаш намонтирано иглата, ама не знам каде може да се купат ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Сум ги гледал во Eurotool Mk ама во моето место.
Code: [Select]
http://mk-mk.facebook.com/pages/Euro-Tools/136876076384889?v=infoОваа се тие „часовничарски одвртки“ , сега само треба секој како му одговара најлесно да ги стави иглите на местото на одвртката (горниот дел како што ги гледаме на сликата) или да се извадат (што е потешка и посложена варијанта), може и да се набие иглата директно на горниот дел, впрочем има решенија повеќе. Кога би ги имал во рацете решението ќе си дојде само по себе!

Еве некои мои набрзина склопени !Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А, јас друг тип на алат мислев дека се овие „часовничарски одвртки“... барем некако така ми заличеа на сликите од првиот post ;). Не сме се разбрале :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Да не сме се разбрале погрешно овие се „часовничарски одвртки“.


А на сликита подолу во претходниот мој пост се претставени home made алатки и само првиот одозгора предмет-алат е „часовничарска одвртка“.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да да, јас нешто сосема трето мислев дека се дршките за иглите ;D. Не сме се разбрале ;). Јас мислев дека се нешто како „метална дршка од штрафцигерче со футер“ за поставување на различни дебелини и видови на „врвови“ (одвртки). Не ни знам дали воопшто постои вакво нешто ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: Игла од инјекција наместо вакуум пумпа
« Reply #8 on 28.08.2012, Tuesday, 21:29:49 (Edited 05.07.2018, Thursday, 00:30:07) »
Како изгледаат и функционираат !Или вакви

ws
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Еве зошто е потребно измената да не е ограничена (колку се сеќавам) на 48 часа.
http://elektronika.mk/index.php?topic=1278.msg128024#msg128024
Како сега во оваа тема http://elektronika.mk/index.php?topic=9240.msg81317#msg81317 да ги поставам сликите повторно (се разбира ако ги имам)!!!
Само како пример а ги има уште...
На .eshop.bg, на elektroda.pl, fanzo, dioda... нема ограничување а ние изгледа сме најпаметните!!!
Знам што ќе се напише, ама тоа не тоа што треба!
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Како сега во оваа тема http://elektronika.mk/index.php?topic=9240.msg81317#msg81317 да ги поставам сликите повторно (се разбира ако ги имам)!!!

Можеш секогаш да пишеш на било кој админ и/или модератор, post-от ќе биде edit-иран и повторно ќе бидат поставени сликите, се разбира доколку сеуште ги чуваш оригиналите (јас имам backup направено од мојот Photobucket account, ама немам од оние на корисниците).

На .eshop.bg, на elektroda.pl, fanzo, dioda... нема ограничување а ние изгледа сме најпаметните!!!
Знам што ќе се напише, ама тоа не тоа што треба!

Не сме најпаметни, но дефинитивно сме најодмаздољубиви... пишано е претходно зошто беше воведено ова ограничување и јасно ти е зошто е воведено.

А ако имаш подобро решение, бујрум, образложи.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."