Author Topic: Клипинг индикатор  (Read 1449 times)

Offline ShAdOw

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 880
 • Gender: Male
Клипинг индикатор
« Opened on 26.04.2011, Tuesday, 20:45:34 »
Многу корисен уред (клипинг индикатор) кој наоѓа примена во скоро секој аудио засилувач. Клипинг идикаторот служи за сигнализирање кога засилувачот ќе влезе во клипинг т.е. кога ќе почне да ги отсекува врвовите на синусоидата и притоа се јавува правоаголен сигнал кој има поголема моќност од обичниот синосуиден сигнал и овој сигнал може да ги оштети звучниците кои се приклучени на засилувачот. Шемата е испорбана лично од мене и може слободно да ја изработите :). Во продолжение имате монтажна и пцб за полесна изработка на овој клипинг индикатор ;).


Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #1 on 01.05.2011, Sunday, 18:09:54 »
кои диоди сигнализираат клипинг и на колку волти работи ова?

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #2 on 01.05.2011, Sunday, 20:45:59 »
Највероватно црвените, а зелените се нормал, ке каже Shadow подетално.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5324
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #3 on 01.05.2011, Sunday, 21:00:13 »
од 9 волти нагоре до кај 15 негде би требало да работи, а за тоа кој диоди за што се мака ми е сега нека каже некој друг ако знае :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #4 on 01.05.2011, Sunday, 21:57:30 »
го направив ова малце изменато само едно за моно појачало и му ги тргнав оние зелените диоди со с е отпорник и го пробав ама само   црвената диода свети цело време не реагира никако.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #5 on 01.05.2011, Sunday, 23:08:47 »
Доколку константно свети црвената LED диода, значи Q1 и Q2 се цело време ON, што не треба да бидат, освен ако нема клипинг во излезниот сигнал. Провери да не имаш грешка во шемата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5324
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #6 on 02.05.2011, Monday, 00:04:11 »
зелените диоди би требало нон стоп да светат поради нивното поврзување :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #7 on 02.05.2011, Monday, 14:04:45 »
имав една грешка сега ја поправив сега па  диодата не свети му пуштив сигнал на влез од излезо на еден систем до кај 30w и  диодата не реагира дали му треба поголема снага и како се регулира ова за колку w да кажва оти не  е за сите исто?

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5324
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #8 on 02.05.2011, Monday, 14:13:47 »
ова не покажува моќност ова покажува дали има клипинг сигналот или нема
за тоа ќе мора да го донесеш засилувачот да сигналот кој го дава има клипинг
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #9 on 02.05.2011, Monday, 14:35:29 »
да знам дека е така ама мене ми треба за провервање на моќноста на одредено појачало зато сакам ова да го користам за да знам кога појачалото влегва во  клипинг оти до клипинго вади чисто нагоре вади со   изубличување а ова мислам дека неможи да   биди исто за секое појачало секое појачало не влегва за ист сигнал во клипинг затоа дали некако се подесва?

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 120
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #10 on 02.05.2011, Monday, 15:33:44 »
диодата треба да светни кога сигналот што го дава засилувачот  има клипинг , нема врска колку вати е појачалото  ;) ако грешам поправетеме   :)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #11 on 02.05.2011, Monday, 16:04:43 »
да знам дека е така ама мене ми треба за провервање на моќноста на одредено појачало зато сакам ова да го користам за да знам кога појачалото влегва во  клипинг оти до клипинго вади чисто нагоре вади со   изубличување а ова мислам дека неможи да   биди исто за секое појачало секое појачало не влегва за ист сигнал во клипинг затоа дали некако се подесва?

Штом така ти треба ват-метар за да мери  јачина на излезот.Тоа е друга шема,ама ако сакаш може заедно со ова да ги користиш!

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #12 on 02.05.2011, Monday, 16:08:47 »
дали можи некој да објасни на кој начин работи ова?

Offline ShAdOw

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 880
 • Gender: Male
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #13 on 02.05.2011, Monday, 16:48:14 »
Клипинг индикаторот работи 100%, бидејќи јас го имам правено неколку пати и можам да ти кажам со сигурност дека работи. Можам одма да ти ја кажам грешката која си ја направил, а таа е следнава: Како напојување овој клипинг индикатор го користи напонот од засилувачот т.е. симетричниот напон после грецот. Најверојатно ти си користел надворешно напојување и затоа клипинг индикаторот не ти работи. Поврзи го како што треба и треба да проработи од прва, освен ако немаш некоја друга грешка ;).

Offline dejanpetrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Male
 • Кратово
Одг: Клипинг индикатор
« Reply #14 on 21.05.2011, Saturday, 18:52:41 »
а дали ке може да се поврже на +- 45 волти значи дали може на толкава волтажа засилувачот е 150 вати со тип 142 и тип 147. по што ако може ке се поврже само со + и - со симетричниот напон позз ако знајте казвајте
admin: не ставај рекламни потписи за други форуми