Author Topic: FM Приемник со TDA7000  (Read 8382 times)

TeslaBt

 • Guest
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #30 on 27.03.2016, Sunday, 14:41:26 »
Абе изгледа ќе ја печатам плочката оти се зафркнав. Ахахах Ко брзам то е ама арно си го имам интегралецот за друго лесно прајме.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #31 on 28.03.2016, Monday, 17:11:24 (Edited 28.03.2016, Monday, 17:15:23) »
Уште стерео декодер да има и стерео излезен засилувач TDA2820 и таман оригинал стерео радио приемник ке имаме ;)  , Јас случајно денес го најдов ТДА7000 од Емитер некој го правел за нашколо и ми го дал. Плочката е масакар кај штампаниот калем, па сакам да ја направам плочката со калемот со жица што е таа верзија. Некој да не ја има во спринт лајот фајл плочката од тој ресивер да ми ја прати ?

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #32 on 28.03.2016, Monday, 18:12:50 »
Диме,еве ти линк.Плочката е со печатени калеми. 8)

Code: [Select]
http://320volt.com/en/tda7000-ile-fm-alici-devresi/

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #33 on 28.03.2016, Monday, 18:44:17 »
Уште стерео декодер да има и стерео излезен засилувач TDA2820 и таман оригинал стерео радио приемник ке имаме ;)  , Јас случајно денес го најдов ТДА7000 од Емитер некој го правел за нашколо и ми го дал. Плочката е масакар кај штампаниот калем, па сакам да ја направам плочката со калемот со жица што е таа верзија. Некој да не ја има во спринт лајот фајл плочката од тој ресивер да ми ја прати ?

Еве, плочката не е во спринт, туку како PDF, ама калемот е со жица, како што бараш... ;)

Code: [Select]
http://www.py2bbs.qsl.br/tda7000_fm_receiver.php
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #34 on 28.03.2016, Monday, 18:49:00 (Edited 28.03.2016, Monday, 18:55:20) »
Успеав да направам клон од плочката
Сакам само да прашам каде ја има ваа варикап диода ? гледам како 1N4148 е стаклено куќиште со бел прстен.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #35 on 28.03.2016, Monday, 18:56:27 »
Варикапот е ВВ105... ја има во стари ТВ тунери 8)

TeslaBt

 • Guest
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #36 on 28.03.2016, Monday, 19:40:42 »
 Ја немаше во алфа во Битола и зедов некоја замена за незе 42 денари ме кошташе.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #37 on 29.03.2016, Tuesday, 00:51:42 »
Димче ако си од скопје истата диода варикап ја има оригинал во логинг електроникс 38 денари е.
Code: [Select]
http://www.loging.mk/-1/browseProducts/1/byk/bb105 Јас кога го правев приемникот што вика батка од стар тјунер ја извадив варикап диодата BB105 од Ei Nis телевизор шасија 35 или понова 45 шасија беше ќе те излажам не се сеќавам точно сега која шасија беше. Можам да кажам многу добар приемник го правев нормално со керамички кондензатори не се блокови како погоре многу е добар осетлив лесно се штелува не е како некои други приемници мене ми проработе од прва. 8) :D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #38 on 29.03.2016, Tuesday, 03:10:05 »
Спој кратко Е и С на НПН транзистор и тоа е анодата, а В е катодата на варикапот .Може и така да ја замениш. ;)

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #39 on 29.03.2016, Tuesday, 14:56:42 (Edited 29.03.2016, Tuesday, 14:59:06) »
Што мислите за ова? Мислам за делот  за стерео декодирање L и R

TeslaBt

 • Guest
Одг: FM Приемник со TDA7000
« Reply #40 on 29.03.2016, Tuesday, 19:26:43 »
Што мислите за ова? Мислам за делот  за стерео декодирање L и R

А можи ако најдиш истата шема без стерео кодирање да ми ја дајш оти се зафркна мојата. Цела плочка не е како шо треба.