Author Topic: Помош за ЛЕД на наизменична струја 220В  (Read 3168 times)

Offline nikola_bb

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 380
Помош за ЛЕД на наизменична струја 220В
« Opened on 07.01.2011, Friday, 18:10:24 (Edited 08.01.2011, Saturday, 23:55:10) »
Го правам лемилото од емитер, имам диода која ми покажува дали греачот е вклучен односно грее или не е. Би сакал да ставам и индикација дали воопшто уредот е вклучен во струја. Се мислев да ставам диода меѓутоа бидејќи работи на наизменична струја незнам колку се исплати да се зезам со диода или да ставам некоја друга сигнализација?

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2783
 • Gender: Male
има такви сијалички на пазар по 25-30 денари,внатре отпорник имаат.На пазар или во сите продавници за електроника ги има.Се поврзуваат на фаза и нула.Ти послем главниот прекинувач стави ја да ти сигнализира дека работи лемилицата ;)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Имаш и во гац такви,тие што ги ставаат за индикација,на шпорети,рерни,бојлери,грејачи...По 30ден е едно во гац... ;) :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline nikola_bb

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 380
mislev i jas na tie aj ke vidam malce grdicki mi se tie zatoa se mislam :D

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3232
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
тлеалки се викаат тие, и зашто па да се грди, баш се супер :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Имаш на интернет многу шеми за поврзување лед диода на 220, може да свети, да трепка, како сакаш, побарај малце... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: ЛЕД или друго сијаличе за наизменична струја
« Reply #6 on 07.01.2011, Friday, 19:25:30 (Edited 20.08.2013, Tuesday, 01:47:48) »
Имаш на интернет многу шеми за поврзување лед диода на 220, може да свети, да трепка, како сакаш, побарај малце... ;)
Eве една шема за лед директ на 230,ама па трепка,не свети константно

If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: ЛЕД или друго сијаличе за наизменична струја
« Reply #7 on 07.01.2011, Friday, 19:34:48 (Edited 20.08.2013, Tuesday, 02:13:16) »
Еве и два предлога од мене

Споено мислење: [time]09 Јануари 2011, 16:04:26[/time]
Еве уште 2 шемички
Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3232
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: ЛЕД или друго сијаличе за наизменична струја
« Reply #8 on 09.01.2011, Sunday, 18:54:57 (Edited 20.08.2013, Tuesday, 02:13:41) »
Имаш на интернет многу шеми за поврзување лед диода на 220, може да свети, да трепка, како сакаш, побарај малце... ;)
Eве една шема за лед директ на 230,ама па трепка,не свети константно


а неможе ли на лед диодата паралелно со нејзе да се поврзе кондензатор еден за да свети цело време???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Не, дијакот е тој што ја *тера* да мига !

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3232
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
тоа да, но да се наполни кондензаторот кога ке свети лед диодата, и после тоа кога ке нема напон на краевите (од мрежа) да се свети лед диодата од напонот од кондензаторот...ти текнува што мислам???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Да ,ама не може така! Впрочем - пробај! ;)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
Наместо дијак клај отпорник или потенциометар од 50к пробај така и мало кондензаторче на 250в 1-4,7 микрофарадеји

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Еве нешто најпросто.

Offline nikola_bb

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 380
Еве нешто најпросто.
Оваа вака најтоп личи. испробана е?функционира?