Author Topic: Општи прашања поврзани со аналогната електроника  (Read 249277 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Во овој topic ќе можете да поставувате општи прашања во врска со аналогната електроника, теоретски прашања, практични прашања, итн. ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Браво за темата! Мене ме интересира колку е работен век на VF транзисторите при нормани околности?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Тоа мислам дека освен ако некој емпириски не пресметал врз база на 100 или повеќе изгорени транзистори, нема да добиеш прецизен одговор. Определени фирми дефинираат време меѓу два откажувања на уред или компонента, ама не се секогаш точни овие податоци бидејќи се дадени од фирмата која ги произведува уредите или компонетите, па нормално е малку да ги преувеличува податоците (да си ги фали производите ;)).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Oк, фала за одговорот. Ако некој има лично искуство со овој тип транзистори нека пише за инфо од прва рака :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
дали ќе можи малце објаснување за за напојувањата на појачалата на пример сакам да правам појачало од 50w и сега од каде да знам какво трафо ке ми треба освен шо волти ке треба тоа добро ама како да знам дали ке го рани тоа трафо шо ке го ставам и шо ке се случи ако појачалото трга 3 ампери а трафото е 1ампер имам повеќе трафоа моќноста му ја провервам со пресметка на јадрото напонот со волтметар а за амперите незнам малце објаснување за ова цело  :)

Offline deophorant

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 300
Ако ја знаеш моќноста и излезниот напон (ако е една намотка) тогаш струјата е определува од I=P/U

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
а дали така се рачуна моќноста на трафото, и на пример ако трафото на излез вади 20v и 30v е сега кој напон ке се земи во предвид ?

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Ако трафото има повеќе излези вкупната моќност е збир на моќностите од сите излези.

На пример ако на излезот од 20 в трафото може да даде 3 ампери моќноста на овој излез е 20*3=60 вати.

Ако на излезот од 30 в трафото дава 1.5 ампер тогаш моќноста на тој излез е 30*1.5=45 вати.

Значи вкупна моќност на ова трафо би била 60+45=105 вати или 105 волт-ампери (VA).

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
значи тоа е друго дека на секој излез од трафо има посебна моќност и посебна струја епа сега како да најдам јас на трафото колку моќност има тој излез и колку струја излегва ?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Општи прашања поврзани со аналогната електроника
« Reply #9 on 28.07.2010, Wednesday, 22:01:35 (Edited 28.07.2010, Wednesday, 22:09:08) »
Quote
дали ќе можи малце објаснување за за напојувањата на појачалата на пример сакам да правам појачало од 50w и сега од каде да знам какво трафо ке ми треба
Според некои непишани правила, за појачало AB класа се препорачува трафото да е дупло појако од појачалото, на пр. за 50W појачало треба 100VA трафо (односно 200VA трафо за стерео појачало 2x50W), додека за појачало А класа трафото треба да е пет пати појако од појачалото, на пр. за 20W појачало треба 100VA трафо. Е сега, појачалата ќе работат и со послаби трансформатори од препорачаните, на пр. на 50W појачало ако се стави трафо од 50VA, при нормално слушање нема да се примети разлика, ама нема да има резерва на снага ако се пушти појако.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
 а за амперите нема врска шо ампери треба или како оди тоа?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Па ако трафото на еден од своите излези може да даде, на пример 30V, и знаеме дека на тој излез трафото може да даде моќност од 90VA, следува дека максималната струја која може да ја даде на тој излез трафото е 90VA/30V=3А ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tazzz

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Male
а за колку ампери треба за појачало од 20w како можи да се дознај или зависи од интегралното колку трга струја? и ако е така за на секој излез од трафо да си има своја моќност епа значи јас како шо ги пресметвам трасформаторите според површината на јадрото тоа му е заедничка моќност на цело трафо и послем таја се дели на сите излези? ете ова трафо како да дознам колку W e на еден излез вади 15V и на него го имам приклучено појаалото ТДА1553q а појачалото е 2х22w значи ќе треба најмалце да е 44w  само тој излез од трафо ај малце објаснете за ова ;)

ете го трафото
Code: [Select]
http://pic.mk/images/image0165.jpg

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
а за колку ампери треба за појачало од 20w како можи да се дознај или зависи од интегралното колку трга струја?

Да, може да се дознае колку струја е потребна за засилувач од 20W (на пример, се разбира може и за некој послаб или појак). На пример, доколку тој засилувач се напојува со напон од 15V, значи дека (во совршен случај, ова е чисто теоретски) би требало да „влече“ 20W/15V= 1.33A. Е сега, како што знаеме сите, „домашниот есап не излегува на пазар“ ;D. Истото важи и во овој случај. Секоја активна и пасивна компонента определен дел од енергијата што ќе ја прими (во конкретниов случај, тоа е струја) ја претвора во топлина (овој феномен е познат како Џулови загуби на енергија). Поради тоа, мора да се додаде повеќе енергија (односно да се „внесе“ додатна струја) за да може да се извади на излез од засилувачот дефинираната моќност. Како што пиша LordZi, за засилувачи во AB класа е некое непишано правило трансформаторот да има дупло поголема моќност од таа што треба да ја вади на излез засилувачот (иако според теоретските пресметки ефикасноста на засилувачите во AB класа е некаде околу 70%, не сум сигурен за оваа вредност, нека ме корегира некој ако грешам). Сличниот принцип важи и кај засилувачите изведени со операциски засилувачи (колку што сватив барем, повеќе те интересира ова проблематика). Ако имаме пресметано дека со напон на напојување од 15V за засилувач од 20W му се потребни 1.33A струја, би требало да имаме трансформатор кој на својот излез може да даде моќност од околу 30W. Е сега, наизменичниот напон на неговиот излез би бил 15V/1.41~10V. Бидејќи знаеме дека трансформаторот има моќност од 30W (VA), следува дека излезната струја која може да ја испорача овој трансформатор би била 30W/10V=3А, што е доволно за напојување на засилувачот од 20W ;).

а за колку ампери треба за појачало од 20w како можи да се дознај или зависи од интегралното колку трга струја? и ако е така за на секој излез од трафо да си има своја моќност епа значи јас како шо ги пресметвам трасформаторите според површината на јадрото тоа му е заедничка моќност на цело трафо и послем таја се дели на сите излези?

Така ќе му дојде, и јас искрено ова не го знаев, но некој го спомна на форумов (не ми текнува сега која беше), а искрено теоријата „држи вода“ ;).

ете ова трафо како да дознам колку W e на еден излез вади 15V и на него го имам приклучено појаалото ТДА1553q а појачалото е 2х22w значи ќе треба најмалце да е 44w  само тој излез од трафо ај малце објаснете за ова ;)

Има пресметки за да дознаеш колкава струја (а со тоа и моќност) може да извади определен трансформатор на неговиот излез (кои јас искрено не ги знам, ако некој ги знае нека пише), но доста комплицирани се (барем колку што сум гледал нешто, чат пат), треба да се познава дебелината на жицата на секундарната намотка (што некогаш тешко може да се открие, особено ако е олопен целиот трансформатор), димензии на јадрото и типот на јадрото... претпоставувам уште некои други податоци, но не знам кои. Поедноставна метода (јас барме ја имам користено) за да дознаеш (од прилика) колкава струја може да даде на излез трансформаторот е следнава. Купи некој отпорник од 0.47 оми и моќност од 20W (можеш да најдеш и од некој стар телевизор ваков отпорник). поврзи го меѓу краевите на секундарната намотка на трансформаторот. Ако напонот на излез од трансформаторот е на пример 20V, тогаш струјата што би портекла низ отпорникот (доколку може да ја даде таа струја трансформаторот) би била околу 40А. После врзувањето на отпорникот, вклучи го трансформаторот во струја види дали почнува веднаш да загрева отпорникот или не. Ако почене веднаш да загрева, исклучи го трансформаторот (да не го изгорш случајно отпорникот). Ако не загрева многу, повторно исклучи го трансформаторот и измеѓу едниот од изводите на трансформаторот и едниот од изводите на отпорникот врзи амперметар кој мери наизменична струја и види колкава струја повекува отпорникот. Истовремено врзи и волтметар за наизменичен напон на краевите на отпорникот (или ова можеш да го направиш и одпосле, одкако ќе ја измериш струјата и повторно го врзеш отпорникот на трансформаторот). Види колкав е напонот на краевите на отпорникот (сигурно ќе биде помал одколку кога трансформаторот работи во „празен од“). Помножи ги вредностите на напонот и струјата што си ги измерила и (приближно) ќе ја добиеш моќност која може да ја даде трансформаторот. Само пази, овие мерења треба да ги вршиш релативно брзо бидејќи доколку трансформаторот не може да ја даде моќноста која отпорникот може да ја „поднесе“, трансформаторот ќе се „мачи“ и ќе пробува да испорача моќност која не може да ја „даде“, па поради тоа ќе почне за релативно кратко време да грее. Доколку отпорникот почне брзо да грее, значи дека најверо трансформаторот може да испорача струја со јачина од околу 40A, но ова не мора секогаш да е точно, отпорникот може релативно брзо да почне да грее и доколку струјата што тече низ него е околу 30А (на пример). Сепак, како што реков и претходно, овој метод е само приближен, колку да видиш дали може со мали или без никакви проблеми конкретниот трансформатор да напојува некој уред ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Детектор за лага од 400 ден.

Што мислите колку овие детектори за лага се ефикасни?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.