Author Topic: Чуден звук при поврзување на засилувач со блутут модул  (Read 315 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Сакав сам да си направам блутут звучник и поврзав еден блутут модул од алиекспрес со модул аудио засилувач, но има некое гласно пиштење. Едино тој звук се минимизира доколку користам посебни напојувања за двата модули, што би значело две батерии.... Дали некој се соочил со ваков проблем и дали нашол решение за истиот ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Преку батерија ги напојуваш или преку адаптер (SMPS напојување)?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
И така и така пробав ама исто е. Не трпат да се напојуваат од исти извор. Иначе да, напојувањата ми се импулсни.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А ако ги напојуваш само од батерија и двете, исто е, пак се јавува тоа пиштење?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
треба да се на различни напајањата, инаку најверојатно се преслушуваат дц-сетап-ите.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Да така е. Независно од изворот, пиштењето го има ако и двата модула се приклучени на истото напојување. Едино да не се некои високи фрекфенции од блутут модулот па да прават пречки на засилувачот а тие пречки да се пренесуваат преку жиците за напојување.
Ако напојувам преку различен извор, се слуша пак тој звук ама толку е тивок што нема никаков проблем. Дали има некој начин да филтрирање на РФ пречки ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
Мислам дека е невозможно, но, моја идеја би било да направиш инвертер со тафо, на едиот крај нели ќе биде батеријата, со инвертерот, а на другиот да имаш 2 намотки од по 5-6в ( сосе загуби, и ко ќе се намалит батеријата да имаш некои 3в мин.) и така ќе ти бидат галвански одвоени. Додатно, клај алуминиум измеѓу модулите. Е сега и ова е компликовано, пре би 2 батерии него смпс, но едино како решени тоа ми иди на памет. Значи после трафото ќе имаш сториџ намотки, диоди, филтер па модулите. Евентуално ако имаш намотки да пробаш да ги поставиш сериски со + на секој од модулите + кондензатор од 100-470uF 5в на самиот модул. за индуктивитет можеш да пробаш со трафо од лед/штедливка, или од некој atx. друга идеја, со два транзистори, нешто како дупликатор на напон да работи, значи двата транзистори работат инверзно, и во еден момент да е приклучен еден модул, во друг другиот модул. паузата че ја компензира кондензатор со намотка, ама да ти гарантирам не можам.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Едино да не се некои високи фрекфенции од блутут модулот па да прават пречки на засилувачот а тие пречки да се пренесуваат преку жиците за напојување.

Можно е да има некои EMI од Bluetooth модулот...

Дали има некој начин да филтрирање на РФ пречки ?

Некој мал LC филтер да направиш. Вредностите не се критични. 100uH со 100pF, или тука некаде...

Додатно, клај алуминиум измеѓу модулите.

Да, не е лошо ова да провериш, дали ако се на поголемо растојание еден од друг модулите се јавува истиот проблем.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."