Author Topic: Мерач на јачина на магнетно поле  (Read 1467 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Мерач на јачина на магнетно поле
« Opened on 18.06.2021, Friday, 11:22:13 (Edited 18.06.2021, Friday, 22:07:32) »
Го направив од потреба, бидејќи ми требаше начин да ја проверам/измерам јачината на маг. поле на некои уреди што ги правев во тој момент, па бујрум ако му треба на некој вакво нешто :).
Проектот е од Електор, целиот текст како и плочката прецртана во Sprint Layout ги има закачено најдоле.
Шемата, изгледот на плочката и неколку слики од готовиот уред:За крај и едно видео каде што се гледа како работи, низ калемот пуштам сигнал со фреквенција 10Hz, има и едно магнетче ставено за подобра визуелизација:

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Male
Мој со ова да мериш колку струја врвит низ некој кабел? т.е. да се користи како ампреметар ?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Не мој.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12842
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мој со ова да мериш колку струја врвит низ некој кабел? т.е. да се користи како ампреметар ?

Па да... принципот на работа на бесконтактните амперметри е сличен, мери магнетно поле ;). Имам гледано и за еднонасочен напон, т.е. струја, бесконтактни, и стварно мери, еден колега купи и навистина мери, ама појма немам како работат ;D ;D ;D.

Инаку, конкретно за што би била потребна оваа алатка LordZi? Мислам... искрено, навистина не можам во главава да и најдам примена :P :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12842
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не мој.

Не може со ваквата изведба, каква што е сега, инаку, се разбира дека принципот на работа на бесконтактните амперметри е сличен, само што е намотка наместо ваков соленоид ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Нема ова доволна осетливост, вака како што е, за да се користи како амперметар.

Инаку, конкретно за што би била потребна оваа алатка LordZi? Мислам... искрено, навистина не можам во главава да и најдам примена :P :D.
;)
Quote
Го направив од потреба, бидејќи ми требаше начин да ја проверам/измерам јачината на маг. поле на некои уреди што ги правев во тој момент
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12842
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, го прочитав тоа, само ме интересираше што уреди :P :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Уреди за магнетна терапија... :D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12842
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Аха, ОК ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Male
Уреди за магнетна терапија... :D
Ти ги изработуваш, ги разбираш или само ги изработуваш ?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Мерач на јачина на магнетно поле
« Reply #10 on 20.06.2021, Sunday, 10:24:41 (Edited 21.06.2021, Monday, 12:12:25) »
Правев неколку уреди за PEMF (Pulsed electromagnetic field therapy), по нарачка на муштерија.
Малце навлегов во теоријата на работа на овие уреди, бидејќи се наоѓаат трудови на интернет, ама далеку од тоа дека сум доктор ;).
Еве еден пример од наш труд, на македонски:
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 139
Ако пречи овде видеото слободно префрлете го во Клипчиња.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3146
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Да, до толку е едноставно да се направи PEMF уред... :)

Еве два од тие што ги правев, овие имаат плус уште еден канал со можност да се приклучи надворешен сигнал, на пр. Rife уред или слично:

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio