Author Topic: Помош околу прашалник  (Read 1953 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 816
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Помош околу прашалник
« Reply #15 on 14.05.2020, Thursday, 10:59:40 »
Мислам дека не го прочита постот на крема меѓу редови...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline The Electric Boy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 12
Re: Помош околу прашалник
« Reply #16 on 14.05.2020, Thursday, 12:06:53 »
Прочитав.
Ајде вечер ќе видам што би можел да најдам, ама сепак ако реши некој нека прати.

Offline The Electric Boy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 12
Re: Помош околу прашалник
« Reply #17 on 15.05.2020, Friday, 10:12:13 (Edited 15.05.2020, Friday, 10:23:46) »
Дечки ај малку хелп со задачиве...
Code: [Select]
https://prnt.sc/sh71d7
Овде 42 значи ќе треба 525 да го делам со 4 па добиениот резултат да го помножам со 3, или како што ми е?
Другите точни ми се???
За 43 - то, кога делев 800 со 3 па множев со 4, ми даде чуден резултат, па после обратно пробав и ми даде 600.
Каде грешам овде?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош околу прашалник
« Reply #18 on 15.05.2020, Friday, 11:48:32 »
Даден ти е определен AR (Aspect Ratio, 4:3, 16:9, 172:92, не е ни важно). Односот е хоризонтала према вертикала. 4 делено со 3 е 1.33333 во периода. Ако ти е дадена вертикатален број на пиксели за AR 4:3, множиш со 1.333333. Ако ти е даден хоризонтален број на пиксели, делиш со 1.333333. Истиот принцип важи и за сите останати Aspect Ratios. По потреба, заокружуваш. Ако добиеш вредност поголема од .5, заокружуваш на на наредниот поголем цел број. Помало од .5, на претходниот помал цел број.

Извини вака, задачиве се боза. Не дај боже да ви дадеа и определен PR (Pixel Ratio) и да ви побараа еквивалентирање во резолуција со square PR... сигурно ќе се изгубевте. По правило, PAL не работи со square PR, има 1.094 PR. Вас само со square PR ви даваат задачи.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline The Electric Boy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 12
Re: Помош околу прашалник
« Reply #19 on 15.05.2020, Friday, 11:55:26 (Edited 15.05.2020, Friday, 11:56:40) »
Даден ти е определен AR (Aspect Ratio, 4:3, 16:9, 172:92, не е ни важно). Односот е хоризонтала према вертикала. 4 делено со 3 е 1.33333 во периода. Ако ти е дадена вертикатален број на пиксели за AR 4:3, множиш со 1.333333. Ако ти е даден хоризонтален број на пиксели, делиш со 1.333333. Истиот принцип важи и за сите останати Aspect Ratios. По потреба, заокружуваш. Ако добиеш вредност поголема од .5, заокружуваш на на наредниот поголем цел број. Помало од .5, на претходниот помал цел број.

Извини вака, задачиве се боза. Не дај боже да ви дадеа и определен PR (Pixel Ratio) и да ви побараа еквивалентирање во резолуција со square PR... сигурно ќе се изгубевте. По правило, PAL не работи со square PR, има 1.094 PR. Вас само со square PR ви даваат задачи.
Значи сега, еве за 40 задача ако е сооднос хоризонтала према вертикала ќе му дојде 752 да го делам со 16, па да го множам со 9, а ако беше обратно ќе требаше 752 со 9 да го множам, а со 16 да го делам???
Ај види сликата што ја пратив дали ми е добро решено.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош околу прашалник
« Reply #20 on 15.05.2020, Friday, 12:00:29 »
Значи сега, еве за 40 задача ако е сооднос хоризонтала према вертикала ќе му дојде 752 да го делам со 16, па да го множам со 9, а ако беше обратно ќе требаше 752 со 9 да го множам, а со 16 да го делам???

Очигледно не читаш што ти пишав. Поедноставно е ако работиш со односот на AR-то, т.е. со децимален број кој го дефинира односот на хоризонтала во однос на вертикала. За 4:3, тоа е 1.333333.

Ај види сликата што ја пратив дали ми е добро решено.

Последното ти е грешно, 43.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline The Electric Boy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 12
Re: Помош околу прашалник
« Reply #21 on 15.05.2020, Friday, 12:21:01 »
Значи сега, еве за 40 задача ако е сооднос хоризонтала према вертикала ќе му дојде 752 да го делам со 16, па да го множам со 9, а ако беше обратно ќе требаше 752 со 9 да го множам, а со 16 да го делам???

Очигледно не читаш што ти пишав. Поедноставно е ако работиш со односот на AR-то, т.е. со децимален број кој го дефинира односот на хоризонтала во однос на вертикала. За 4:3, тоа е 1.333333.

Ај види сликата што ја пратив дали ми е добро решено.

Последното ти е грешно, 43.
Ја прашав и професорката, ми вика дека кај 43-то прашање дека било 600 пиксели.
Очигледно она вака пресметала:
800 / 4 па после добиениот резултат што е 200 го има помножено со 3, и ете 600 пиксели.

Offline The Electric Boy

 • Нов член
 • *
 • Posts: 12
Re: Помош околу прашалник
« Reply #22 on 15.05.2020, Friday, 13:53:34 (Edited 15.05.2020, Friday, 14:41:56) »
Океј нема везе, проверив и си ги решив како што треба.
Инаку, остана уште 31 - вото прашање. Пола ми е решено, што можев да најдам, ама за другиот дел (нивоа на квантизација) неможев да најдам.

https://prnt.sc/shcfin

Ако некој може да го дореши, уште тоа прашање остана, другите повеќето ги најдов сам. За задачите се збунив, затоа и прашав ама сега се снајдов.

Инаку, фала ви на сите што ми помогнавте. Еве сега кога имам малце повеќе време седнав и си решив сам. Не било толку комплицирано, ама зезнато беше периодов што не натрупаа со многу тестови и домашни баш пред крај, а и јас имав неколку критични предмети.

Останува уште тоа 1 прашање , и после тоа слободно заклучете ја темава, освен ако не му треба на некој друг.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош околу прашалник
« Reply #23 on 15.05.2020, Friday, 19:19:59 (Edited 15.05.2020, Friday, 19:45:31) »
Ја прашав и професорката, ми вика дека кај 43-то прашање дека било 600 пиксели.
Очигледно она вака пресметала:
800 / 4 па после добиениот резултат што е 200 го има помножено со 3, и ете 600 пиксели.

Под 43 вика 800 за вертикала, не за хоризонтала. AR е дефиниран како 4:3. Ако е вертикалата 800 пиксели, а односот хоризонатала/вертикала 1.333333, не може вредноста на хоризонталата да е помалку од вертикалата, т.е. 600 пиксели, тоа е проста логика.

Професорката твоја греши.

Океј нема везе, проверив и си ги решив како што треба.
Инаку, остана уште 31 - вото прашање. Пола ми е решено, што можев да најдам, ама за другиот дел (нивоа на квантизација) неможев да најдам.

Енкодерот е 8 битен, а нивоата на квантизација се 24 битни (по 8 бити за секоја од боите R, G и B).

И зошто 1.125 линии, ова не е точно... можеби за PAL, но не и за progressive scan (NTSC).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."