Author Topic: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside  (Read 1497 times)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 416
 • Gender: Male
Здраво, имам проблем со полнач тип: Parkside PLG 12 A3. На излез треба да дава 12,6V и 2,4А (спрема налепницата). Али од како увидов дека никако не можи да ја наполни батеријата (на полначот има две лед диоди кои сигнализират дали е наполната батеријата, зелена лед или се уште се полни, црвена лед) го измерив напонот додека се полнеше батеријата и беше 10,5V. Додека напонот без батерија е 12,4V. Наредниот ден пак го пробав, исто така, па почна да се палат наизменично црвената и зелената лед и се слушаше како да се менува шумот од високо фреквентното трафо, па го исклучив. Го вклучив пак и не светеше ништо, напон иди до високо фреквентното трафо и толку. Дали некој имал сличен проблем или некоја насока да ми дајте , секоја помош е добро дојдена. Инаку плочката од долна и горна страна изгледа нормално, нема ништо навидум изгорено, батеријата е пробана на друг исти таков полнач и си полни до макс.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Сликај ја плочката, вака на памет тешко да ти помогне некој.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Дали е батреријата во ред, ако има проблем со некоја/сите ќелии во батеријата или електрониката, полначот може да прави проблем поради тоа или да се вклучува некоја заштита кај полначот.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 416
 • Gender: Male
Re: Проблем со полнач за батериска штрафилица Parkside
« Reply #3 on 11.04.2020, Saturday, 17:27:06 (Edited 12.04.2020, Sunday, 02:25:53) »
Да, батеријата е во ред, имам друг таков ист полнач и пробана е повеќе пати и се е во ред. Над трафото, лево од диодите, кондензаторот го заменив, сакав и двете диоди да ги одлемам, ама не можев и се откажав.


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нешто се има зезнато во SMPS-от. Што... е тоа е веќе малку потешко да се каже. Наверојатно е нешто во примар, ама без шема и/или осцилоскоп, тешко дека ќе дознаеме што е.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 416
 • Gender: Male
Ништо ке го баталам, итака имам резерва полнач. Можи темата под клуч да оди.