Author Topic: Дисплеј од таблет  (Read 1286 times)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 723
 • Gender: Male
Дисплеј од таблет
« Opened on 22.09.2019, Sunday, 18:58:10 »
Дома имам 2 таблети ( некоја кинеска марка и јас не знам точно што се ) кои стојат така веќе доста долго време. Денес решив еден да отворам и да пробам да го извадам дисплејот и успеав ( за чудо! ) ;D. Овој дисплеј сакам да го користам како некој преносен ( portable ) дисплеј за моето Raspberry Pi, но за тоа треба некој контролер. Каков контролер треба да искористам и дали воопшто може овој дисплеј да се поврзи на некој надворешен контролер ( мислам дека може, но сепак да бидам сигурен )? На задната страна на дисплејот ја има ознаката: ZM70088G


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дисплеј од таблет
« Reply #1 on 22.09.2019, Sunday, 22:22:42 »
Datasheet од ова чудо никаде не се наоѓа, кој знае каков вид на комуникација користи со матичната плоча. Само начекав информација дека има 50 пински конектор, толку. Ако успееш од некаде (не би знаел каде) да дознаеш дали користи LVDS и кои пинови се користат за комуникација, има шанси да искористиш некој од оние универзалнине плочки со VGA, HDMI, итн., но ако користи некој друг стандард... прво треба да се дознае кој, па ако се дознае, да се види дали има евтино (исплатливо) решение за да може да се оспособи овој дисплеј да го користиш како дисплеј за RPi... со тоа што имај на памет дека е 800 x 640 пиксели, што значи дека нема да има многу виска резолуција она што ќе го гледаш на дисплејот, дури и ако успееш да го проработиш.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 723
 • Gender: Male
Re: Дисплеј од таблет
« Reply #2 on 22.09.2019, Sunday, 23:15:34 »
А дали некој на форумот има таков контролер само за да пробаме?

Утре ќе проверам дали ќе најдам нешто повеќе за дисплејот според матичната од таблетот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дисплеј од таблет
« Reply #3 on 23.09.2019, Monday, 13:18:30 »
Нема зошто да пробуваш ако не си сугурен дека користи LVDS за комуникација. Не знаеш кој пин за што е, има милијарда комбинации. Нема поента да пробуваш ако не знаеш како да го врзеш.

Прво да се најдат некои податоци за тој дисплеј, потоа се останато... јас барем така би терал.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 723
 • Gender: Male
Re: Дисплеј од таблет
« Reply #4 on 23.09.2019, Monday, 16:17:09 »
Ознаката на матичната плоча е: M712MC_MB

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
Re: Дисплеј од таблет
« Reply #5 on 23.09.2019, Monday, 16:20:19 »
Матичната не е пресудна, најди спецификации (ако воопшто постои) за дисплејот, и дај слика од каков е конекторот (флет кабелот) што влегува во самиот дисплеј.