Author Topic: Универзална контрола со димер за леткуми, сијалици, бормашини, брусилки, итн.  (Read 2687 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Devil имаше ставено слики од негова изработена контрола за леткум (или било каков уред кој може да се контролира со помош на dimmer/димер) во оваа тема. Контролата беше монтирана во О-Г (Г-О ??? ::)... никогаш не научив) дозна со штекер. За жал, сликите се избришани од pic.mk (ах, зошто го користевме pic.mk :-\), но идејата многу ми се допадна :), па решив (скоро 10 години подоцна ::)) и јас да си направам една :).

Контролата може да се користи за огромен број на уреди: сијалици, леткуми, вентилатори, бормашини, брусилки, убодни пили, гравирки (под услов да нема фабрички контрола во нив, инаку ќе „трокираат“), греалки... практично било кој уред до 2KW кој може да се контролира со димер.

Искористениот димер е купен од eBay.

Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/152686965377
Морав малку да ја „осакатам“ контролата за да можам да ја монтирам во дозната, но важно е дека работи :).

Шемите за овие типови на контроли (димери) се општо познати и има многу вакви на форумов, вклучувајќи и онакви кои имаат елиминација на Snap-On (шема за таков димер има во оваа тема). Разликата помеѓу нив е само што ќе се искористи како активна компонента за контрола (триак, SCR) и колку е моќна истата ;). Имено, оваа контрола користи триак кој може да издржи товар до 2KW. Се разбира, со промена на триакот со помоќен, може контролата да се користи и за помоќни потрошувачи, на пример моќни греалки (слични контроли се користат во кафулињата за контрола на греалките кои ги пуштаат зимно време, но тие се дигитални и со далечинска контрола... има и такви на eBay/aliexpress ;)).

Како и да е, поентата на темава беше повеќе околу тоа во што е монтирана контролата, а не толку околу тоа каква е контролата ;). Сакав уште по универзална да ја направам идејата за контрола на било кој леткум на Devil, па еве, само со користење на помоќен триак, си направив универзална контрола за цела плеада на машини и уреди :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5324
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Мислам дека негде низ дома се уште ми се наоѓа оваа контрола, последно ја користев за контрола на вентилатор пред неколку години, во меѓувреме си набавив нова лемилка за која што направив димер во малку покултурно куќиште.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ова е корисна работа да ја имаш, не знаеш кога и за што ќе ти затреба, иначе прв пат вакво нешто видов во списанието SAM некаде 80-те и баш си помислив дека е супер идеја ова со дозната.
Мада, искрено, јас не ги пуштил 2кW низ ова... ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мислам дека негде низ дома се уште ми се наоѓа оваа контрола, последно ја користев за контрола на вентилатор пред неколку години, во меѓувреме си набавив нова лемилка за која што направив димер во малку покултурно куќиште.

Без разлика, идејата ти беше одлична ;).

А инаку, првичната причина зошто ја направив беше контрола на вентилатор :D. Имам дома еден вентилатор од клима и нема контрола, а многу јако дува :D.

Мада, искрено, јас не ги пуштил 2кW низ ова... ;D

Пробано со 1.5KW греач, нема никаков проблем ;). Максимумот е 2KW (10А), но и јас не би го терал до толку.

А со замена на триакот со некој многу моќен, може и кварцна печка ако сакаш да контролираш ;).

Еве со што го пробав: брусилка, вентилатор, леткум, греач.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
На триакот за тие струи му треба озбилно ладење, со фабричкото ладилниче не би го треал повише од неколку стотини вати континуирано ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
Имам една бормашина со расипана контрола (има и преклопниче за лево/десно) и ваков китајски димер, па ќе гледам дали ќе можам да го сместам во рачката или ќе правам како во првиот пост.
Ако биде како во првиот пост тогаш ќе треба да го исфрлам (расипаниот) контролер од бормашината.
Инаку одлична идеја. :)


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
На триакот за тие струи му треба озбилно ладење, со фабричкото ладилниче не би го треал повише од неколку стотини вати континуирано ;).

Го оставив 10-тина минути со греачот... топол беше ладлиникот (се допираше со рака краткотрајно), но не би рекол дека е пред горење триакот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Имам една бормашина со расипана контрола (има и преклопниче за лево/десно) и ваков китајски димер, па ќе гледам дали ќе можам да го сместам во рачката или ќе правам како во првиот пост.

Има место каде да се стави, но јас не би го поставил на рачката... би го ставил на една од трите позиции на сликата, зависи каде има место и каков е внатрешниот дизајн на бормашината ;). А на местото на старата контрола, би ставил само тастер ;).Според мене, најдобро е да е долу, во близина на прстот ;). Во таков случај, најдобро е ако ставиш прекинувач во форма на тастер (како кај старите телевизори и монитори, стискаш за да го пуштиш во работа, уште еднаш стискаш за да го исклучиш ;)) за да може потоа прстот да ти биде слободен за да може да го движиш потенциометарот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Го оставив 10-тина минути со греачот... топол беше ладлиникот (се допираше со рака краткотрајно), но не би рекол дека е пред горење триакот ;).

Абе ти знаеш дека кај мене се мора да биде over-engineered, па и ладилникот :D.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Абе ти знаеш дека кај мене се мора да биде over-engineered, па и ладилникот :D.

Хахахаха ;D ;D ;D... добро де, ти може да монтираш надворешен ладилник на дозната ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
@GigaWatt
Предлозите се секогаш добредојдени, ми се допаѓа идејата за тастер (од стар телевизор) но имам едно прашање! :)
Која е улогата на променливиот (плав) тример од димерот? Претпоставувам дека со тоа се штелува колку да биде почетната (стартната) струја кога регулаторот ќе почне да се врти од нула према +.


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Која е улогата на променливиот (плав) тример од димерот? Претпоставувам дека со тоа се штелува колку да биде почетната (стартната) струја кога регулаторот ќе почне да се врти од нула према +.

Не е за струјата (уредот ќе си повлече онолку колку што му треба ;)), тоj е за напонот ;). Врзан е во серија со големиот класичен потенциометар и ја одредува минималната точка на окидање (ставање во проводна состојба) на триакот ;). Практично, одредува колку да биде минимумот ;). Тоа може да се изведе и со класичен (обичен) тример потенциометар, не мора да биде повеќеобртен, но овие делчиња кај Кинезиве се веќе џабе и затоа ставиле повеќеобртен ;). Не мора да има некоја кој знае каква прецизност ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
На тоа и мислев, само што лошо се изразив, наместо "напон" употребив "струја". :) Моја грешка. :D