Author Topic: Дали може да се леми nichrome (кантал, NiCr, nickel-chrome) жица  (Read 8331 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3152
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Дали може да се леми nichrome (кантал, NiCr, nickel-chrome) жица
« Reply #30 on 12.02.2017, Sunday, 19:51:11 (Edited 12.02.2017, Sunday, 20:49:56) »
Ако имаш некоја фризерка другарка може да ти набави, нив им е дозволено да купуваат хидроген со поголем %, околу 200ден. е литар 30%, кога ќе го разредиш 50:50 со дестилирана вода добиваш 2 литри 15% хидроген... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Оу види ги ти фризерките јас немам а Гига ќе каже  8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
За тоа треба врска да барам преку жена ми ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
Јас имам земано х2о2 30-35% па не сум фризерка. Не ме ни прашаа за што ми е...
Кога сме лај хемикаливе, фосфорна киселима как би можело да се најде? Чисти корозија од железо...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Кога сме лај хемикаливе, фосфорна киселима как би можело да се најде?

И јас прашав, ама изгледа никој не знае.

Евентуално Фармахем ???... ама дури и да продаваат, кој знае дали продаваат на мало.

Code: [Select]
http://www.farmahem.com.mk/
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 723
 • Gender: Male
Побарајте и во Давка евентуално. Тие ги снабдуваат училиштата. Е, сега не знам дали ќе го задоволат процентот кој го барате, но би требало да има.

Offline stiffy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 489
 • Gender: Male
 • ак сакам.
На големо, од било која хемиска индустрија....на мало зависит како имаш врски, пример фризерка како шо рекоја :D

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Ајде ајде ќе начека Гига некоја фризерка кога дознав кој е уште не ми се верува како јас тука си зборам со него он беше првиот човек што ме пофали и поддржуваше летото 2012година кога во една тема кога прашуваше некој за мотор за машина за перење објаснив како работи моторот на широко и шеми дадов за победување со побудната намотката и кондензатор дека кога ќе ги смениш на конддензаторот половите обратно врти моторот и нешто пишував на големо пишував не ми рече ништо  8) 8) 8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не разбирам, за што да кажам нешто ???.

Инаку, пробав да лемам алуминиумско лимче со солна киселина... јок, не ја бива работата :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Во смисол на она актуелното сега на форумов многу тролаш   8) ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Многу тролам ???.

Значи овој збор никогаш не сватив што точно значи, исто како и хипстер, појма неам што значи.

Пиши ми директно што мислиш со ова, сакаш јавно сакаш преку PM, не е проблем, пиши ако нешто ти пречи, ќе гледаме да го решиме проблемот.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4042
 • Gender: Male
Одг: Дали може да се леми nichrome (кантал, NiCr, nickel-chrome) жица
« Reply #41 on 16.02.2017, Thursday, 11:43:49 (Edited 18.02.2017, Saturday, 05:22:42) »
Тешко алуминиум. Башка алуминиумоѕ за да го зачемиш треба солидно да го загрееш, така да со 30w леткум тешко. Инаку се леми со посебна легура и бренер на мапп гас

How to "Weld" Aluminum Without a Welder

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Да да тешко за алуминиум појак леткум многу калај и прво многу чистење добро и брзо да се леми и тој како бакарот површински оксидира и малце зрјтинче ќе се стави плус и ќе фати малце ама е слабо пак нема да фати добро најидеално е како bicikle што кажа така и се леми алуминиум  8) 8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш