Author Topic: Дигитална лемна станица ЕМИТЕР  (Read 5338 times)

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
Честито и долго да те служи, убаво изгледа и воопшто не е за потеценување.

Ме интересира трафото со кои спецификации е?


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Со среќа да си ја користиш ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 725
Честито и долго да те служи, убаво изгледа и воопшто не е за потеценување.

Ме интересира трафото со кои спецификации е?

Фала Фала. Трафото е извадено од некоја контрола на степ мотор, тоа беше 33В и максимална струја 4 ампери, па јас го премотав го направив 2х12В може да издржи 3.5 ампери.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
Одлично, добро е скоцкано.


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12870
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Си можел и со малку повисок напон да го намоташ трафото. Имам забележано дека подобро работат нисконапонскиве греачи со за нијанса повисок напон, од околу 25, 26, 27V~. Ова особено важи ако имате на располагање за нијанса поддимензионирано трафо. Кога ќе падне напонот, кога грее греачот, таман ќе си дојде на 23, 24V~ ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 725
Трафото и дава повеќе од 2х12 волти, за некој 1 до 2 волти е повисоко на секој напон

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 707
 • Gender: Male
Значи е 2х13 или 2х14 волти.


Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 725
Според напишаното треба да е 2х12 волти ама кога купуваш трафо од било каде секогаш имаат додадено некој волт плус за падот на напонот, па така и јас кога го мотав додаов неколку намотки плус :D