Author Topic: Радио-гониометар (лисичар) за КТ 3,5 Mhz  (Read 1716 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Стандардната гониометрија или популарно * лов на лисица* е натпреварување во кое натпреварувачите со помош на приемник ( гониометар) ги пронаоѓаат скриените радио-станици ( лисици) на одреден простор.Значи освен знаење,треба трчање,спортски дух и приемник.Приемниците можат да бидат за КТ или УКТ ( 3,5 MHZ  или  144 Mhz) а во поново време мислам започнаа и на 432 Mhz  да се прават некои такмичења.
Обично се започнува со КТ опсегот  3,5 MHZ ,бидејќи и предавателите се поедноставни ( и поевтини). Еве шема и pcb за ова намена,ако некој се интересира.Начинот на барање е малку сложен и ако е некој заинтересиран ке го објасниме.Не е ништо тешко,а кога еднаш ке пробаш,веднаш ке ти стане јасно како работи овој уред! ;D ;D

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Радио-гониометар (лисичар) за КТ 3,5 Mhz
« Reply #1 on 14.12.2013, Saturday, 13:39:14 (Edited 14.12.2013, Saturday, 13:44:04) »
Аха многу добро за да ги ловиш пиратските радија а ги има многу по помаливе градови :D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Не е ова за пиратски радија.Работи во радиоаматерски опсег 80 метри ( или 3,5 Mhz) и служи само за такмичење.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Така значи има радио станица која е скриена и која работи на 3,5 мегахерци и со ова ја ловиш.Како радио стереометрите што ловат интересно зарем уште народна техника прави вакви такмичења ;)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Да,прави- најдобри во МК се Штипјани,Кумановци,Прилеп ,Кавадарци и Скопје(разбира се)  ;D ;D ;D

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: Радио-гониометар (лисичар) за КТ 3,5 Mhz
« Reply #5 on 14.12.2013, Saturday, 17:11:33 (Edited 14.12.2013, Saturday, 17:15:07) »
А Битолчани ги заборавивте.... Оваа година во Катлатново освоив 3-то место на меѓународниот ARDF натпревар  8)
Hams do it! With Frequency

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
 :D :D :D :D :D Чекав лично да се пријавиш!!! Информацијата е точна!!  ;D ;D ;D ;D