За се во право,го исправив EQ но неосетив разлика во звукот
По карактеристиките се гледа дека слободно можат да се користат и како бас-среднотонци, а цената на нови е околу 100 еур/број
Звучниците се од оригинал Davis acoustics Val de fontenay ,од кои имам се,свртници со терминали,штрфчиња и материјал за дампирање.
За жал немав можност да ги слушам оригиналните кутии.Кутиите беа комплет распаднати.
Многу малу има информации за оваа фирма , се работи за фамилијарна фирма од 30 вработени кои уште сами ги прават звучниците комплет .
Према малку достапни информации се во класа на Scanspeak Discovery 10F/4424G.Проблем е што како половни лутрија е да ги најдеш.
Споредба правам со кутии кои се слични по волумен и дијаметар на бас-среднотонецот .
Што слушам за споредба ,дого време и тоа ми е некаков репер.
-Рок музикa, HAIR(Aquarius),The Rolling Stones(Melody),Korni grupa(Put na istok),Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadic ( Jovano Jovanke)
-Синфониска популарна музика, The Danish National Symphony Orchestra (Ennio Morricone)
-Наши,Тоше Проески(Зајди ,Зајди),Тоше и Аки(Јесен у мени)
На прво слушање од неколку сати,
-B&W 2001 звучник од долна нивна класа,монотон и со спор одзив,може да помине за рок музика
-B&W LM1 неспоредливо подобри од 2001,добро раздвојубање на инструменти и вокали одлично,можат да сеслушаат без замор цел ден,
затоа и до сега беа мој избор за звучници за на работно биро
-Davis Kelly(моите) изненаден во однос на среднотонскиот дел ,одзив брз и одсечен ,незаморен за слушање,супер се носеше со Синфонискиот дел
Морам да ги послушам уште малку,но Davis ако малку поекспериментирам со свртницата и дампирањето, би биле мои звучници за на работно биро.
Општо за сите, неможе да се очекува длабок и одсечен бас од овие звучници со пречник од 5“,затоа се најдобри како задни звучници или за на работно Биро (ако имаш голема).
За високите тонови не сум меродавен(над 60 год ) кој мисли поинаку а е над 50 год ,убаво е да направи преглед.
Од оваа причина правам систем со активна свртница да можам лесно да ги повисувам високите тонови кои ми недоставуваат.