Author Topic: Eлектронски систем за мерење на тежина  (Read 12698 times)

Offline deni1

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Значи ми треба помош ако некој знае или има идеја да ми помогне како би го дизајнирал овој систем , ми треба за факс Фала однапред.
Да се дизајнира електронски систем за мерење на тежина на материјал на транспортна лента со капацитет 10т/час. Решението да опфати избор на компонети за преобразба на мерниот тежински сигнал во импулсен сигнал, струен сигнал и напонски сигнал. Импулсниот сигнал се носи на бројчаник за мерење на импулси. Напонскиот сигнал се носи на аналоген инструмент. Струјниот сигнал се носи на ПЛЦ.
а) избор на тежинска келија (load cell),
б) соодветна обработка на сигналот од мерната келија,
в) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во импулсен,
г) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во струен,
д) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во напонски,
ѓ) избор на ПЛЦ,
ж) поврзување на ПЛЦ на персонален компјутер и интра мрежа.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Батка,ова што го бараш ја надминува помошта од форумџииве.Не знам дали некој ке сака да ти направи или отстапи цел проект,кој ако е добро направен може добро да се уновчи.Бидете малку поскромни и реални!! Ако има некој, сепак,нека му се јави на членов.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Ќе му помогнеме, ама нека си го дефинира проектот, нека почне од негде, ако заглави можеби ќе има некој да му помогне, вака цел проект да му изработи некој тешко.

Нека го дефинира убаво како сака да изгледа што да има што да нема, дали можеби има нешто што би ни помогнало, пр. има некој карактеристичен тип сензори кој треба да се користат, дали има изработено некој блок дијаграм од процесот и така натака, пошто сите имаме различно мислење околу ова
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
deni1, ти почни нешто, па ќе пробаме да помогнеме ;). Како што пиша batka, не верувам дека некој на форумов ќе се нафати да ти прави готов проект.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dela

 • Нов член
 • *
 • Posts: 9
 • Gender: Male
Тој систем што го бараш го има во секоја фабрика за бетонски елементи, Бехатон, мозаик плочки,....
Се користи за правење на смесата(бетонот)
Со тежински ваги се мери килажа на песок, цемент,... а количината на водата со протокметар
Сите тие информации (аналогни, дигитални или пулс) влегуваат во едно ПЛЦ
ПЛЦ-то треба да се програмира, па да се направи програм за управување преку компјутер(СКАДА) и така натаму
Сето тоа кошта доста финансии така да не очкувај некој така да ти го подари
Како проект само е скап, а за изведба нема потреба да зборуваме

 
Ce da izginemo ku mancester