Author Topic: Едноставен приемник за аматерски бранови за 80 и 40 метри  (Read 1317 times)

Offline batka

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9425
За сите кои сакаат и мислат да бидат радио-аматери најдобро е да ја започнат својата * кариера* со слушање на аматерските комуникации.Потребна е за почеток жичана ( дипол) антена и приемник со кој можете да започнете,а потоа да се надоградувате.Основа на приемникот е TDA7000+ LM386 .Пребарувањето на опсегот е со варикап диода и потенциометар,а основата е приемник со директно мешање,кој дава доста добри резултати.Кој сака може да добие помош во изработката,за која верувам дека не е премногу сложена.