Author Topic: Позадинско светло на 50 инчен ТВ  (Read 1197 times)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 226
Позадинско светло на 50 инчен ТВ
« Opened on 29.12.2021, Wednesday, 15:58:16 (Edited 04.01.2022, Tuesday, 08:15:41) »
Другари,
Забележав на телевизорот, веројатно позадинското свето почнува да зеза (ако се загледаш убаво на моменти некогаш трепка онака заприметливо) 2 пати ми се деси да се исклучи целосно екранот, глас да има телевизорот а слика јок.
Ме интересира, дали е до позадинското светло или до нешто друго?
Ако е позадинското, да правам чаре совреме да барам додека работи :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4079
 • Gender: Male
ти е под гаранција ?
и што тв е?

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 226
Имаше 5 години гаранција, незнам точно кога го зедов ама сигурно има 5/6 години.
Инаку Quart smartTV, го купив од АМЦ. (Треба да барам да видам точно што модел беше)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4079
 • Gender: Male
Имам за филипс нешто делој резерва, ама најверојатно нема да ти требаат :/ инку најдов ленти во гац, а побарај и во логин. 99% се диодите

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 226
Имам за филипс нешто делој резерва, ама најверојатно нема да ти требаат :/ инку најдов ленти во гац, а побарај и во логин. 99% се диодите
Супер чим велиш така, инаку ледот во серија е врзан (на сите телевизори или?) Пошо ме збуни тоа што наеднаш се затемнува екранот, го гасам, го пуштам повторно си работи океј. Преѓе заприметив трепереа кратко време, сега се океј.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4079
 • Gender: Male
па може и смпс( или флајбек)-то да е некој кондензатор, ама сепак изгледа е диода, некоја почнува да трепка. Е сега се врзани сериски-паралелно, на 12в беа кај мене, и може да се делумно прегорени, па да не приметуваш, пушти мени или некаде кај што има црна слика, ако е рамномерно црна тогаш е напојувањето, во спротивно е лед диода, односно комплет, не се исплати да прелемуваш.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 226
Тоа сумљав и јас, дане е напојувањето, пошо ти викам наеднаш 2пати, до сега целосно остана телевизорот без слика, само тон имаше. Од кога го исклучив и го приклучив од ново океј беше.
Инаку, сумливо ми падна и друго,  овие од А1 наместо Камодул ми пуштиле ресивер, го поврзав на хдми, мие дане дупчи нешто ресиверот. (Ма да не ми се верува, може е коинциденција) пошо дента кога го наместив почна да прави тв така.

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 778
 • Gender: Male
Кога викаш наеднаш ТВ остана без слика,  престана да работи  екранот или престана да работи позадинското светло?
Кога има глас а нема силка ако светиш во екранот однадвор  доколку е позадинското осветлување ке се гледа сликата на екранот, докоолку е проблем со екранот нема да гледаш ништо.
Голем дел од проблемите кај електрониката во последните десетина години се поради електролитскте кондензатори во свитчинг напојувањата.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4079
 • Gender: Male
Може да е и од ресиверот, ама како што кажа др-мр со насворешно светло ќе видиш тачно.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 226
Ами искрено, пробав еднаш со блицот од телефонот, немаше ништо на екранот.. ама еве неколку дена не се исклучи 🤔
Незнам дали може да прави пиздарии ресиверот..

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 778
 • Gender: Male
Кога нема слика ако не се гледа ништо на екранот и со надворешно светло веројатно не е позадинското светло.
Провери го напојувањето.
Според мене ресиверот би можел да прави проблем доколку USB/HDMI конекторот на реесиверот  да прави спој помегју +5в и -/gnd па тој спој да се пренесува на тв и да прави проблеми на ТВ.
Провери ги конекторите на ТВ и на ресиверот, некогаш металниот дел на USB/HDMI конекторите се одлепува од плочката и прави спој.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Незнам дали може да прави пиздарии ресиверот..

Ова е малку веројатно, ако се земе во предвид дека има тон, а нема слика... ако рисиверот не работи како што треба, нема ни аудиото да го декодира како што треба. Со оглед на тоа дека сега веќе сите сигнали се дигитални, практично рисиверот е само RIL (Radio Interface Layer), а се останато прави процесорот (SoC-от). Ако RIL-от не работи како што треба, нема ништо да работи, ни слика ќе има, ни аудио, ништо нема да има.

Провери го напојувањето.

И јас би играл на оваа карта. На ова, и на диодите од заднинското светло. Можно е и да е двоен проблем: ем дидодите зезаат, ем напојувањето има подуени електролити.

Провери ги конекторите на ТВ и на ресиверот, некогаш металниот дел на USB/HDMI конекторите се одлепува од плочката и прави спој.

Исто така можна варијанта... малку веројатна според мене, но сепак, вреди да се провери ако веќе се отвора ТВ-то.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."