Author Topic: Проблем со напојување Vestel 17IPS62-R2 на ТВ Fuego 32 FG 3305  (Read 6333 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Добра проценка. Патем нека се изјаснат останатите што мислат и као мислат со аргументи!

Пак ќе кажам, твоја лична проценка.

Поентата на коментарот ми беше, ЈАС лично не се сложувам со таа проценка, но да, се разбира, кој го тангира, слободно нека си пише ;). Ако на крајот излезе дека повеќето се сложуваат дека темава е за во канта, ќе оди во канта, немам ништо против тоа :).

Како ќе го направи кога нема кој да му помогне!!!

Ау, извинете мајсторе, ќе се повлечам од дискусијата :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Проблем со напојување Vestel 17IPS62-R2 на ТВ Fuego 32 FG 3305
« Reply #16 on 20.07.2019, Saturday, 23:02:26 (Edited 13.08.2019, Tuesday, 00:10:30) »
Quote from: GigaWatt
Ау, извинете мајсторе, ќе се повлечам од дискусијата :D.
Нема потреба од сарказам!!!
Продолжи како мислиш понатаму ама тешко дека ќе дојдете до решение на основа на горните податоци, кои се недоволни и нерелевантни.

Еве ти факт па коментирај!

Code: [Select]
http://www.mediafire.com/convkey/26a9/86h1xhg1ivvuks7zg.jpg
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нема потреба од сарказам!!!

Па немаше потреба ни да се „убациш“ на тој начин на кој се „убаци“ во дискусијата, па сепак го направи тоа, така ::).

Без разлика, чекаме да пише totii што направил... без соодветна повратна информација, не можеме да тврдиме ништо.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Проблем со напојување Vestel 17IPS62-R2 на ТВ Fuego 32 FG 3305
« Reply #18 on 20.07.2019, Saturday, 23:19:54 (Edited 23.07.2019, Tuesday, 17:43:31) »
Quote
Па немаше потреба ни да се „убациш“ на тој начин на кој се „убаци“ во дискусијата, па сепак го направи тоа, така .
Тоа е така затоа што темата оди во погрешен правец од причини кој ги напишав погоре.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline totii

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
 • Gender: Male
Можеби Toma си во право дека шемата не се совпага со напојувањето кое го имам но јас доста гуглав и неможев да најдам ништо посличо од поставената шема.Инетгралецот U1 кој беше на плочата беше во куса врска мегу пиновите 4 и 6 VCC и GND но ознаките на интегралецот не се читаа па затоа се водев по шемата дека тоа е FAN6300,денеска се потрудив да прочитам повторно ознака од интегралецот но првите неколку ознаки никако неможам да ги прочитам додека се читат само последните а тоа е 01 па по ова може да си во право и деке интегралецот е BM1Q001.Точно дека примарниот проблем е во напојувањето и јас така мислам бидејки и погоре кажав дека телевизорот има настрадано од гром а највероватно претходно си работел со една изгорена лед диода.Овој итегралец BM1Q001 го нема по нашите продавници па така да ке го порачам од aliexpress.Ке пробам да ја заменам и лед диодата со диода од LED сиалица па ке видам и пишам што се случува со позадинското светло,а ке биде поставен и dump фајлот од eeprom меморијата. :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сличен проблем при замена на BM1Q001 со FAN6300, т.е. осцилирање на излезниот напон.

Code: [Select]
https://www.elforum.info/topic/118337-17ips62/
Quote
I changed myself from this source BM1Q001 with FAN6300, the source pulsates, the 12v is not very stable, it oscillates between 11v and 12v, sometimes the TV goes off and re-turns, if I pass it in / on I can not start it from tlc .but the power button takes it. There is a problem in the mayor and I do not see what.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Quote from: totii
...Овој итегралец BM1Q001 го нема по нашите продавници
Треба да го има во ГАЦ

Quote from: totii
Ке пробам да ја заменам и лед диодата со диода од LED сиалица
Исто во ГАЦ има лед  диоди 3 волти за овие “траки или ленти или strip" наречи ги како сакаш.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline godovic

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Здраво, за истиов модел имам потреба од далечинско. Од Сервис Македонија го добив следниот одговор:

Pocituvani,
Za ovoj model nemame dalecinski I nema moznost za nivna naracka
Со почит/ Best regards,

Со универзално не успеав.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Отиди на Бит-Пазар, сликај модел и производител и види дали ќе најдат заменско ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mmsoft

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Имам прилично специфичен проблем со истово напојување (телевизорот е Fuego smart 32").
Не се вклучува позадинското ЛЕД светло, ако го откачам и го приклучам на надворешно ЛЕД напојување светнуваат сите ЛЕД диоди - претпоставувам дека двете ленти се во ред. Откако ќе светната еднаш ако ги приклучам повторно на ТВ напојувањето назад си работат без никаков проблем... се додека не се исклучи телевизорот целосно од мрежа, исклучи, вклучи преку далечинско работи цело време се додека не се исклучи од мрежа - односно додека муштеријата не го однесе дома и пак не работи :) .
Ја отстранив D26 диодата ама пак исто.

Некоја идеја?

Offline ljupcho28

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
кои напони ги имаш на излез накај ледот