За светла во кабина не верувам дека прават проблем, но да, ако сака да те казни, ќе те казни, па уште и неатестирани дневни светла, ако ги заприметат, готов си.
Што се однесува до нашата сообраќајна полиција, се согласувам со она „ако сака да те казни, ќе те казни„, најповеќе казнуваат за ненамерни прекршоци, нешто кое што може да прогледаат низ прсти, нешто што и не загрозило некого, тука најповеќе рокаат.
А полицијата во Швајцарија е навистина пријател и заштитник на народот. Таму направив ненамерен сообраќаен прекршок и полицијата ме запре и ме праша дали знам зошто ме запрела. Претпоставив за што се работи и му кажав. Полицаецот ги прегледа моите исправи, ме искара (се осеќав како маково зрно) и ми рече да пазам малку повеќе, ми ги врати исправите и ми посака среќен пат. Не бев казнет, а за истото овде ќе ме опнеа 300-500 евра сигурно.
Поука:
Доколку полицаецот само те искара за сторен ненамерен прекршок, ќе се осетиш засрамен и ќе внимаваш малку повеќе следниот пат.
Доколку за ненамерен прекршок бидеш казнет со драконска казна, тоа нема да смени ништо.
Кога се наоѓам во ситуација во сообраќајот каде што навистина треба да се пази, одма се сеќавам на швајцарскиот полицаец и внимавам многу повеќе.
Полицијата треба да е пријател и заштитник на народот, а не џелат.
Извинете малку оффтопик е мојот коментар, но ете морав и ова да го споделам