Author Topic: FM предавател со ИК и голема стабилност  (Read 3940 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
FM предавател со ИК и голема стабилност
« Opened on 11.02.2017, Saturday, 19:07:42 (Edited 11.02.2017, Saturday, 19:11:33) »
Малку да се размрдаме - ми го донесоа ова предавателче веќе направено ,ама не се подесуваше на фреквенција! Проблемот беше во С1 кондензаторот од 15 пико фаради кој на оригиналната шема е фиксен,керамички. На плочката (слика доле) го нема бидејќи е поставен долу ,на страната на печатената плочка( горе немаше  место !). Со него фреквенцијата се подесува сосема солидно и предавателот работи стабилно и солидно во круг од некои 100-150 метри.Напојувањето е од компјутер 5 волти.Проблемот со брумот и зуење е решен така што звукот се вади од РС преку надворешна звучна картица во форма на УСБ стик. Најголем проблем ќе биде да го најдете ИК  ;D.другото е лесно. 8)

Споено мислење: 11.02.2017, Saturday, 19:11:33
ПС заборавив да напоменам дека место фиксен кондензатор 15пФ ставив тример кондензатор 15 пф.Поради големината не се гледа под плочката! ;D ;D ;)

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Да да мал домет има чудово али работи топ сум ја видел шемава па тоа е срцето стабилен уред али многу лесно после со предзасилувачки степен па засилувачкиот некој засилувач ќе му смислиш и ќе спие али илегално е се
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline strko.mk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 10
Интегралното коло MC2833 може да се најде во постарите безжичани телефони кои работеа во
опсегот 46/49MHz. Во некои модели се користеа SMD.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Интересно чудо само да пробаме дали ке модулира стерео сигнал на фм со двоење на каналите.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Па и би требалоно дур не се проба не се знае  ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш