Author Topic: 2X Симплов Стерео Кодер без кристал  (Read 8028 times)

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
2X Симплов Стерео Кодер без кристал
« Opened on 05.11.2016, Saturday, 18:43:56 (Edited 05.11.2016, Saturday, 21:44:24) »
Еве еден кодер од 90-тите години (96') Транзисторите се NPN тип BC109C  фреквенцијата се потесува со повеќеобртниот тример од 10К

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Вероватно може да се пистави соодветен кристал наместо тримерот и со тоа да се добие стабилна фрекфенција
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Баш ќе пробам за мојот предавател па доста моно работевме значи само ја правам плочкава и нормално си поврзувам лев и десен канал и маса и мултиплексниот сигнал го поврзувам на предавателот сигурно нема да ми наштети ќе го штелувам на инструменти со мајстор во сервис то е најубаво или не  ;D абе и моно е добро али боље е ова поинтересно е но како ми е наштелуван предавателот бомба модулација 50 проценти SWR немам спие
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Вероватно може да се пистави соодветен кристал наместо тримерот и со тоа да се добие стабилна фрекфенција

Неможе на меси на ресистивен елемент (тример) да се постави реактивен (кристал) :-)

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Одг: 2X Симплов Стерео Кодер без кристал
« Reply #4 on 06.11.2016, Sunday, 12:46:22 (Edited 06.11.2016, Sunday, 12:57:11) »
Еве ја и шемата

Можеш да си користиш иструмент до 200 Килохерци  за да добиеш 76 килохерци на излез од SN 7400

Offline Ratko-F

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
А што е проблем да се најде кристал делив на 38KHz. Во секој ФМ модулатор за во кола ги има. А со отпорник да одредиш фреквенција, и да не варира на температура е ... скоро невозможно.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
А што е проблем да се најде кристал делив на 38KHz. Во секој ФМ модулатор за во кола ги има. А со отпорник да одредиш фреквенција, и да не варира на температура е ... скоро невозможно.

Тие во кола модулаторите имаат или 12 мегахерци или 12 мегахерци и 7,6 мегахерци за кодерот го дели и прави 76 килохерци

Offline Ratko-F

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
7600/10/10/2=38
7,6Мхз На него мислев

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Баш ќе пробам за мојот предавател па доста моно работевме значи само ја правам плочкава и нормално си поврзувам лев и десен канал и маса и мултиплексниот сигнал го поврзувам на предавателот сигурно нема да ми наштети ќе го штелувам на инструменти со мајстор во сервис то е најубаво или не  ;D абе и моно е добро али подобро е ова поинтересно е но како ми е наштелуван предавателот бомба модулација 50 проценти SWR немам спие

Само влезот на предавателот треба да е малку по осетлив зашто кодерот нема бафер засилувач да го подигне нивото на излез од кодерот.Инаку кодерот си работи супер купен е од Скопје 96' година кога се правеа предаветелите.Ако имаш некаков проблем пиши ми слободно што можам ке ти помогнам. Подесувањето можеш да го наместиш со дигитален иструмент кој мери до 20 килохерци и мери го пилот сигналот треба да е на 18,85 килохерци минимум да ти пали секаде. не прекорачувај на рамно на 19 килохерци може некаде да не ти пали стерео на некои приемници. Максимум терај го на 18,89 килохерци.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Баш ќе пробам за мојот предавател па доста моно работевме значи само ја правам плочкава и нормално си поврзувам лев и десен канал и маса и мултиплексниот сигнал го поврзувам на предавателот сигурно нема да ми наштети ќе го штелувам на инструменти со мајстор во сервис то е најубаво или не  ;D абе и моно е добро али подобро е ова поинтересно е но како ми е наштелуван предавателот бомба модулација 50 проценти SWR немам спие

Кога ќе го направиш кодерот стави и некоја сликичка ;) . Кодерот е доста добар не е којзнае каков ама сум имал далеку по лоши кодери само пилот сигналот минеше колку да свети стерео. Овој двои супер само ке треба некој излезен степен да се направи за да има појак излез да го подигне MPX-от

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Аха така значи договорено Димче.
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш